Warzywa i owoce sezonowe to najlepsze co na tą chwilę możemy zjeść. Bób ma dużą zawartość białka które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Dlatego właśnie postanowiłam go podać w wersji wegetariańskiej. Serek kozi idealnie komponuje się z makaronem. Całe danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Najbardziej pracochłonne w tym przepisie jest obieranie bobu. Oczywiście można go zjeść ze skórką ale kolor wynagradza cały trud pracy. Dzięki tym małym fasolkom mamy już ładnie udekorowane danie.
A co do serka to kupuje go zawsze na tygodniu francuskim w biedronce. Robię wtedy duży zapas, bo często jest on moim sosem do makaronu. Jest też super na kanapki.
Bób gotujemy w osolonej wodzie do zagotowania wody. Odlewamy i po przestudzeniu obieramy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy cebulkę oraz posiekany czosnek. Dodajemy serek i pokrojony drobno koperek - mieszamy. Na końcu dodajemy makaron oraz bób chwilę podgrzewamy i gotowe.Bób z makaronem
Składniki
Wykonanie
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy