OBIADY

Bób z makaronem

01/07/2021

Warzywa i owoce sezonowe to najlepsze co na tą chwilę możemy zjeść. Bób ma dużą zawartość białka które może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Dlatego właśnie postanowiłam go podać w wersji wegetariańskiej. Serek kozi idealnie komponuje się z makaronem. Całe danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Najbardziej pracochłonne w tym przepisie jest obieranie bobu. Oczywiście można go zjeść ze skórką ale kolor wynagradza cały trud pracy. Dzięki tym małym fasolkom mamy już ładnie udekorowane danie.

A co do serka to kupuje go zawsze na tygodniu francuskim w biedronce. Robię wtedy duży zapas, bo często jest on moim sosem do makaronu. Jest też super na kanapki.

Bób z makaronem

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2-3
Czas przygotowania: 30min

Składniki

  • 500g bobu,
  • 250g makaronu,
  • 150g serka koziego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Bób gotujemy w osolonej wodzie do zagotowania wody.

2

Odlewamy i po przestudzeniu obieramy.

3

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

4

Na oliwie podsmażamy cebulkę oraz posiekany czosnek.

5

Dodajemy serek i pokrojony drobno koperek - mieszamy.

6

Na końcu dodajemy makaron oraz bób chwilę podgrzewamy i gotowe.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz