Wołowina po burgundzku wg Julii Child to przepis który zapewne zna każdy kto oglądał „Julie & Julia”. Bardzo przyjemny film na wieczór do zobaczenia na Netflix. Jak tylko w filmie pojawił się wątek wołowiny po burgundzku wiedziałam, że to przepis dla mnie. lubię wyzwania, a tym samym wymagające dania. Pod warunkiem, że nie muszę ich robić za często. to danie jest bardzo wymagające. Jednak smak wynagradza nam cały trud przygotowania.
Pierwszy raz tak bardzo trzymałam się podanej receptury, bardzo chciałam żeby wyszło idealnie. Pod koniec przygotowań miałam wrażenie, że wyssało to ze mnie całą energię. Widząc w filmie jak bohaterce (Julie) nie do końca to wyszło pomyślałam – to tylko zwykły gulasz. Otóż nie! Nie jest to zwykły gulasz jest to zupełnie inne doznanie smakowe. Czerwone wino genialnie dodaje smaku.
„Julie&Julia’ to film o dziewczynie która szukając swoich zainteresowań stawia sobie za wyzwanie przygotować wszystkie przepis z książki Julii Child. Żeby było ciekawiej w ciągu 365dni ma zamiar przygotować 524 dania. Dziewczyna zakłada bloga i zaczyna dzielić się swoimi kulinarnymi poczynaniami. Co prawda na początku główną czytelniczką jest jej matka ale z czasem to się zmienia. Koniecznie zobaczcie ten film.
https://bazyliowe.pl/ Najpierw podsmażamy pokrojony boczek, a potem przerzucamy go do naczynia żaroodpornego. Wołowinę osuszamy i kroimy na dosyć duże kostki. Na tłuszczu po smażeniu boczku smażymy z każdej strony wołowinę - partiami po kilka kostek. Na dosyć dużym ogniu żeby się nie gotowała ale smażyła. Powtarzamy czynność aż usmażymy całe mięso. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy marchewkę pokrojoną w talarki oraz szalotkę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystko posypać solą, pierzem oraz mąką. Wstawić wszystko na 10 min do nagrzanego na 210'C piekarnika i piec 10min. Zmniejszyć temperaturę do 160'C wyciągnąć mięso i dodać kolejno: wino, bulion, koncentrat pomidorowy, tymianek, liść laurowy i czosnek. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 2h. Po tym czasie podsmażyć pieczarki i dodać do dania. Zapiekać pod przykryciem jeszcze 1h. Mięso ma być miękki i rozpływające się w ustach. Piekarnik najlepiej włączyć na samym początku przygotowań.Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy