PIECZYWO

Chlebek ziemniaczany

30/08/2024

To po prostu ciasto z langosza. Kiedyś zrobiłam za dużo ciasta i tak powstał ten chlebek. Nie chciało ki się już smażyć i upiekłam resztę ciasta w formie chlebka. Bardzo prosty przepis, a kanapki z niego są ekstra.

Chlebek ziemniaczany

pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 4

Składniki

  • 200ml mleka,
  • 15g świeżych drożdży,
  • 10g cukru,
  • 300g mąki,
  • 10g oliwy,
  • 10g soli,
  • 100g ugotowanych ziemniaków,
  • +dodatkowo sezam

Wykonanie

1

Wszystkie składniki mieszamy razem.

2

Odstawiamy na minimum pół godziny aż ciasto zacznie rosnąć.

3

Formujemy chlebek na papierze do pieczenia.

4

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30min smarujemy wodą i posypujemy sezamem i pieczemy 180’C 20min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz