Wracam do Was po długiej przerwie – najpierw chorobowe potem święta i tak jakoś zleciało. Postaram się jak najszybciej nadrobić wszystkie świąteczno – zimowe przepisy 🙂 Na pierwszy ogień pójdzie ciasto piernikowe z wiśniami, śmietaną i czekoladą. Czy może być jeszcze lepiej?

Takie ciasto super sprawdzi się nawet jako tort. Ciasto jest pyszne jest zrobione na bazie red velvet cake – zamiast barwnika uzyłam przyprawę do piernika. Wiśnie i czekolada to super połączenie zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. A krem świetnie dopełnia całość, która ma chyba milion kalorii…
Ciasto: Mąkę, cukier, kakao i przyprawę do piernika mieszamy razem. Następnie dodajemy, jogurt, jajka, oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Do tego ciasta nie potrzeba miksera chodzi o to żeby ciasta za bardzo nie napowietrzyć. Na końcu do masy dodajemy ocet i sodę dokładnie mieszając. Ciasto dzielimy na pół, połowę ciasta wykładamy do tortownicy 25cm i pieczemy 180’C 20-25min warto położyć papier na spod wtedy łatwo wyciągnąć ciasto i upiec następna część. Warstwa wiśniowa: Z wiśni odlewam sok i odstawiam je na bok. Galaretkę robię wg instrukcji na opakowaniu. Warto ją zrobić zanim zaczniemy piec ciasto żeby zdążyła ostygnąć i zaczęła tężec. Ciasto smaruje kremem (robimy to po to żeby galaretka nie wsiąkła nam w ciasto. Układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki. Krem: Wszystkie składniki ubijamy razem na gesty krem. Wykładamy krem na galaretkę i przykrywamy drugim blatem. Polewa czekoladowa: Wszystko rozpuszczamy w garnuszku i polewamy ciasto. Do lodówki na 1-2h i gotowe!Ciasto piernikowe z wiśniami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy