SŁODKOŚCI

Ciasto piernikowe z wiśniami

08/01/2021

Wracam do Was po długiej przerwie – najpierw chorobowe potem święta i tak jakoś zleciało. Postaram się jak najszybciej nadrobić wszystkie świąteczno – zimowe przepisy 🙂 Na pierwszy ogień pójdzie ciasto piernikowe z wiśniami, śmietaną i czekoladą. Czy może być jeszcze lepiej?

Takie ciasto super sprawdzi się nawet jako tort. Ciasto jest pyszne jest zrobione na bazie red velvet cake – zamiast barwnika uzyłam przyprawę do piernika. Wiśnie i czekolada to super połączenie zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. A krem świetnie dopełnia całość, która ma chyba milion kalorii…

Ciasto piernikowe z wiśniami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10

Składniki

  • Ciasto:
  • 400g mąki,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 200g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 350ml oleju/oliwy,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 100ml wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • Warstwa wiśniowa:
  • 3 łyżki kremu do smarowania (pasta korzenna, nutella, masło orzechowe),
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • słoik wiśni,
  • Krem:
  • 250g mascarpone,
  • 250ml kremówki,
  • 1 łyżka cukru,
  • Polewa czekoladowa:
  • 100g ciemnej czekolady,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła,
  • 3 łyżki mleka,

Wykonanie

Ciasto:

1

Mąkę, cukier, kakao i przyprawę do piernika mieszamy razem.

2

Następnie dodajemy, jogurt, jajka, oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.

3

Do tego ciasta nie potrzeba miksera chodzi o to żeby ciasta za bardzo nie napowietrzyć. Na końcu do masy dodajemy ocet i sodę dokładnie mieszając.

4

Ciasto dzielimy na pół, połowę ciasta wykładamy do tortownicy 25cm i pieczemy 180’C 20-25min warto położyć papier na spod wtedy łatwo wyciągnąć ciasto i upiec następna część.

Warstwa wiśniowa:

5

Z wiśni odlewam sok i odstawiam je na bok.

6

Galaretkę robię wg instrukcji na opakowaniu. Warto ją zrobić zanim zaczniemy piec ciasto żeby zdążyła ostygnąć i zaczęła tężec.

7

Ciasto smaruje kremem (robimy to po to żeby galaretka nie wsiąkła nam w ciasto. Układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki.

Krem:

8

Wszystkie składniki ubijamy razem na gesty krem. Wykładamy krem na galaretkę i przykrywamy drugim blatem.

Polewa czekoladowa:

9

Wszystko rozpuszczamy w garnuszku i polewamy ciasto.

10

Do lodówki na 1-2h i gotowe!

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz