Dlatego zawsze warto mieć maślankę w lodówce. Tym razem spróbowałam z zsiadłym mlekiem i też okazało się być super. Wcześniej próbowałam z jogurtem greckim i też polecam ten składnik. Warto mieć pod ręką takie alternatywy. W dodatku to ciasto sprawdzi się w różnych innych wersjach owocowych. Tylko chęci do roboty i można piec. to taka „drożdżówka” która jest świeża więcej niż w dzień wypieku. Przepis warty jest uwagi i wypróbowania chociaż raz.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy zsiadłe mleko oraz olej. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki i wykładamy do blaszki. Na ciasto wykładamy owoce - ja użyłam agrest ze słoika. Z zimnego masła, cukru oraz mąki ucieramy kruszonkę wysypujemy na ciasto. Pieczemy 180’C 50-55min - do suchego patyczka. Przepis na dużą blachę 32x22cmCiasto z agrestem na maślance
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy