SŁODKOŚCI

Ciasto z agrestem na maślance

26/10/2021

Dlatego zawsze warto mieć maślankę w lodówce. Tym razem spróbowałam z zsiadłym mlekiem i też okazało się być super. Wcześniej próbowałam z jogurtem greckim i też polecam ten składnik. Warto mieć pod ręką takie alternatywy. W dodatku to ciasto sprawdzi się w różnych innych wersjach owocowych. Tylko chęci do roboty i można piec. to taka „drożdżówka” która jest świeża więcej niż w dzień wypieku. Przepis warty jest uwagi i wypróbowania chociaż raz.

Ciasto z agrestem na maślance

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 4 jajka,
  • 200g cukru,
  • 400g zsiadłego mleka/maślanki/jogurtu greckiego,
  • 200g oleju,
  • 600g mąki,
  • 30g proszku do pieczenia,
  • Kruszonka:
  • 50g cukru,
  • 50g masła,
  • 100g mąki,
  • owoce ze słoika, świeże lub mrożone,

Wykonanie

1

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy zsiadłe mleko oraz olej.

2

Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

3

Łączymy składniki i wykładamy do blaszki.

4

Na ciasto wykładamy owoce - ja użyłam agrest ze słoika.

5

Z zimnego masła, cukru oraz mąki ucieramy kruszonkę wysypujemy na ciasto.

6

Pieczemy 180’C 50-55min - do suchego patyczka.

Moja rada

Przepis na dużą blachę 32x22cm

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz