PRZETWORY

Cukinia z kurkumą

13/09/2021

W tym roku urosło nam tyle cukinii, że mogłam zaszaleć ze słoikami. Cukini dodatkowo jemy pod różną postacią na wytrawnie i słodko. Taka w słoikach to super pomysł na dodatek do obiadu. jedliśmy kiedyś coś podobnego i było bardzo dobre. Cukinię możemy robić wg tych samych przepisów co ogórki.

Cukinia z kurkumą

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 1,5-2kg cukinii,
  • gorczyca,
  • liść laurowy,
  • Zalewa:
  • 1 litr wody,
  • 100ml octu,
  • 100g cukru,
  • 10g soli,
  • 4g kurkumy (1łyżeczka),

Wykonanie

1

Cukinie umyć i pokroić w słupki. Ciasno ułożyć w słoikach.

2

Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy i włożyć po liściu laurowym.

3

Składniki zalewy zagotować i wlać do słoiczków.

4

Pasteryzować 10min

Moja rada

Mi wyszły 4 słoiki 500ml.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz