SŁODKOŚCI

Cytrynowe z cukinią

04/08/2021

Tym razem słodki pomysł na wykorzystanie cukini. Potrzeba trochę wytchnienia od tych przetworów. w tym wypieku genialnie łączą się kolory cukini i cytryny. Ciasto jest zupełnie inny propozycją niż myśl do tej pory jedliście. Zaczęłam cukinie wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby. U nas w ogrodzie najlepiej rośnie właśnie to warzywo.

Cytryna która zostanie z tego ciasta jest idealna do lemoniady. Ja tak właśnie zrobiłam dlatego zupełnie przypadkiem wrzuciłam tamten przepis. Nie cierpię niczego marnować, a wiem, że jakby leżała w lodówce to bym o niej zapomniała.

Cytrynowe z cukinią

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • Spód:
  • 1 średnia cukinia (250g),
  • 100g masła,
  • 100g białej czekolady,
  • 2 jajka,
  • 100g cukru,
  • 80g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • Masa cytrynowa:
  • 2 jajka,
  • 500nl wody,
  • 25g skrobi ziemniaczanej,
  • sok z jednej cytryny,
  • 100g cukru,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • Krem śmietanowy:
  • 500ml śmietanki 30% lub więcej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,

Wykonanie

Spód:

1

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić i jeśli zbierze się woda to ją odlać. W tym czasie rozpuścić w garnuszku masło i czekoladę. Odstawić do przestygnięcia ( ja włożyłam garnuszek do zimnej wody). Jajka utrzeć z cukrem na dość wysokich obrotach miksera. Kiedy mamy już gładką masę cały czas miksując wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodajemy startą cukinię oraz skórkę z cytryny. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy (moja ma średnice 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 180’C 25min lub do suchego patyczka.

Masa cytrynowa:

2

Masę robimy dopiero kiedy ciasto jest upieczone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką i gotować aż zgęstnieje. Wtedy szybko wylewamy na ciasto.

Krem śmietanowy:

3

Krem robimy dopiero jak ciasto wystygnie. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić. Ubić kremówkę z cukrem. Podgrzać żelatynę (nie wolno zagotować) i szybko wlać do ubitej śmietany i na wysokich obrotach wymieszać. Od razu wykładać na ciasto.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz