Tym razem słodki pomysł na wykorzystanie cukini. Potrzeba trochę wytchnienia od tych przetworów. w tym wypieku genialnie łączą się kolory cukini i cytryny. Ciasto jest zupełnie inny propozycją niż myśl do tej pory jedliście. Zaczęłam cukinie wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby. U nas w ogrodzie najlepiej rośnie właśnie to warzywo.
Cytryna która zostanie z tego ciasta jest idealna do lemoniady. Ja tak właśnie zrobiłam dlatego zupełnie przypadkiem wrzuciłam tamten przepis. Nie cierpię niczego marnować, a wiem, że jakby leżała w lodówce to bym o niej zapomniała.
Spód: Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić i jeśli zbierze się woda to ją odlać. W tym czasie rozpuścić w garnuszku masło i czekoladę. Odstawić do przestygnięcia ( ja włożyłam garnuszek do zimnej wody). Jajka utrzeć z cukrem na dość wysokich obrotach miksera. Kiedy mamy już gładką masę cały czas miksując wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodajemy startą cukinię oraz skórkę z cytryny. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy (moja ma średnice 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 180’C 25min lub do suchego patyczka. Masa cytrynowa: Masę robimy dopiero kiedy ciasto jest upieczone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką i gotować aż zgęstnieje. Wtedy szybko wylewamy na ciasto. Krem śmietanowy: Krem robimy dopiero jak ciasto wystygnie. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odstawić. Ubić kremówkę z cukrem. Podgrzać żelatynę (nie wolno zagotować) i szybko wlać do ubitej śmietany i na wysokich obrotach wymieszać. Od razu wykładać na ciasto.Cytrynowe z cukinią
Składniki
Wykonanie
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy