Miałam ochotę na sernik cytrynowy ale za bardzo pracochłonne. Więc zrobiłam taki zamiennik w sumie zgadza się tylko smak cytrynowy. Przepis na biszkopt od zawsze używam ten sam w tego typu ciastach. Naprawdę z kilku przepisów które macie w zeszycie można przy odpowiednich modyfikacjach stworzyć dziesiątki kolejnych.
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać stopniowo mąkę oraz proszek. Wyłożyć do natłuszczonej blaszki i piec 180’C ok. 20min aż się zarumieni. Warstwa cytrynowa: Z cytryn otrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć, zagotować i wyłożyć na wystudzony biszkopt. Krem: Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na bok. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem na gesty krem. Podgrzać żelatynę, dodać do kremu i energicznie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzoną warstwę cytrynową. Całość schłodzić w lodowce min. 2h. Przed podaniem posypałam białą czekoladą.Cytrynowiec
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy