SŁODKOŚCI

Cytrynowiec

29/08/2024

Miałam ochotę na sernik cytrynowy ale za bardzo pracochłonne. Więc zrobiłam taki zamiennik w sumie zgadza się tylko smak cytrynowy. Przepis na biszkopt od zawsze używam ten sam w tego typu ciastach. Naprawdę z kilku przepisów które macie w zeszycie można przy odpowiednich modyfikacjach stworzyć dziesiątki kolejnych.

Cytrynowiec

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 150g mąki,
  • 4g proszku do pieczenia,
  • Warstwa cytrynowa:
  • 2 cytryny,,
  • 50g skrobi ziemniaczanej,
  • 150g cukru,
  • 500ml wody,
  • 2 jajka,
  • Krem:
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 250g mascarpone,
  • 40g cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny 8g,
  • 2 łyżki wody,

Wykonanie

Biszkopt:

1

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać stopniowo mąkę oraz proszek. Wyłożyć do natłuszczonej blaszki i piec 180’C ok. 20min aż się zarumieni.

Warstwa cytrynowa:

2

Z cytryn otrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć, zagotować i wyłożyć na wystudzony biszkopt.

Krem:

3

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na bok. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem na gesty krem. Podgrzać żelatynę, dodać do kremu i energicznie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzoną warstwę cytrynową.

4

Całość schłodzić w lodowce min. 2h. Przed podaniem posypałam białą czekoladą.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz