Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe to ten z masłem. Jest to przepis który w naszej rodzinie jest od lat i którego używam zawsze. Drożdżówki są smaczne i bardzo łatwe do zrobienia robiłam je z różnym nadzieniem. Kombinować można do woli.
Ciasto: Najpierw z lekko podgrzanego mleka i drożdży robimy zaczyn odstawiamy na 10-15min aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Drożdżowe potrzebuje czasu i nie ma drogi na skróty. Masa serowa: Serki mieszamy z cukrem i suchym budyniem. Ciasto rozwałkowuję na duży prostokąt (można przyciąć nożem). Nakładam przygotowaną wcześniej masę serową. Zwijam wszystko jak roladę, kroję na kawałki 4-5cm i odkładam na blaszkę wyłożoną papierem. Odstawiamy na 30-60min do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180’C 20min aż się zarumienią. Na końcu polewam lukrem (1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego na 2-3 łyżki cukru pudru).Drożdżówki z mascarpone
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy