SŁODKOŚCI

Drożdżówki z mascarpone

01/09/2024

Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe to ten z masłem. Jest to przepis który w naszej rodzinie jest od lat i którego używam zawsze. Drożdżówki są smaczne i bardzo łatwe do zrobienia robiłam je z różnym nadzieniem. Kombinować można do woli.

Drożdżówki z mascarpone

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 6

Składniki

  • Ciasto:
  • 250ml mleka,
  • 20g drożdży,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50g miękkiego masła,
  • 550g mąki typ 450,
  • *Masa serowa:
  • 250g serka mascarpone,
  • 30g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 serek waniliowy 150g,
  • 1 budyń śmietankowy,

Wykonanie

Ciasto:

1

Najpierw z lekko podgrzanego mleka i drożdży robimy zaczyn odstawiamy na 10-15min aż drożdże zaczną pracować.

2

Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.

3

Ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Drożdżowe potrzebuje czasu i nie ma drogi na skróty.

Masa serowa:

4

Serki mieszamy z cukrem i suchym budyniem.

5

Ciasto rozwałkowuję na duży prostokąt (można przyciąć nożem). Nakładam przygotowaną wcześniej masę serową. Zwijam wszystko jak roladę, kroję na kawałki 4-5cm i odkładam na blaszkę wyłożoną papierem. Odstawiamy na 30-60min do wyrośnięcia.

6

Pieczemy w temp. 180’C 20min aż się zarumienią.

7

Na końcu polewam lukrem (1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego na 2-3 łyżki cukru pudru).

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz