SŁODKOŚCI

Drożdżówki z rabarbarem

03/09/2024

Nie chcę się tu rozpisywać, bo drożdżówki były już wiele razy zostawiam Wam zatem odnośnik. Ja uwielbiam drożdżówki najlepiej jeszcze ciepłe i do tego szklanka mleka.

Drożdżówki z rabarbarem

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 9

Składniki

  • Ciasto:
  • 20g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 500g mąki pszennej typ 405,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50g masła - roztopionego,
  • Nadzienie:
  • 200-300g rabarbaru,
  • 100g cukru,
  • 100g kaszy manny,
  • Kruszonka:
  • 50g zimnego masła,
  • 50g cukru,
  • 100g mąki,

Wykonanie

1

Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło. Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min.

2

Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 9. Robimy kulki i rozpłaszczamy na blaszce robiąc wgłębienie (można szklanką) na nadzienie. Rabarbar kroimy i mieszamy z cukrem.

3

Na każdej drożdżówce najpierw układamy po 1 łyżce kaszy manny następnie po 2 łyżki rabarbaru.

4

Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20min.

5

Po tym czasie zagniatam z podanych składników kruszonkę i posypuję drożdżówki.

6

Piekłam 180’C ok 20min.

7

Zaraz po pieczeniu polukrowałam (2 łyżeczki śmietanki 12% na 5 łyżeczek cukru pudru - można użyć jogurt grecki).

Moja rada

Można użyć innych owoców.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz