Nie chcę się tu rozpisywać, bo drożdżówki były już wiele razy zostawiam Wam zatem odnośnik. Ja uwielbiam drożdżówki najlepiej jeszcze ciepłe i do tego szklanka mleka.
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło. Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min. Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 9. Robimy kulki i rozpłaszczamy na blaszce robiąc wgłębienie (można szklanką) na nadzienie. Rabarbar kroimy i mieszamy z cukrem. Na każdej drożdżówce najpierw układamy po 1 łyżce kaszy manny następnie po 2 łyżki rabarbaru. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20min. Po tym czasie zagniatam z podanych składników kruszonkę i posypuję drożdżówki. Piekłam 180’C ok 20min. Zaraz po pieczeniu polukrowałam (2 łyżeczki śmietanki 12% na 5 łyżeczek cukru pudru - można użyć jogurt grecki). Można użyć innych owoców.Drożdżówki z rabarbarem
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy