SŁODKOŚCI

Gató – migdałowe ciasto z Majorki

27/08/2024

To ciasto jest moim odkryciem kulinarnym wakacji na Majorce. Będąc tam koniecznie zjedzcie to migdałowe ciasto. Raczej jest dostępne wszędzie. Jedliśmy je kilka razy. Chociaż w ogóle nie wygląda zachęcająco. Na pierwszy rzut oka jak zwykła babka. Nic bardziej mylnego jest wyjątkowe wilgotne i mocno migdałowe.

Gató – super lokal niedaleko uroczej Cala Tuent

Proste w przygotowaniu raczej powinno wyjść każdemu.

Migdałowe ciasto z Majorki

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12

Składniki

  • 5 jajek,
  • 150g cukru,
  • 250g mąki migdałowej,
  • skórka i sok z połowy cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder,

Wykonanie

1

Białka oddzielamy od żółtek.

2

Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę - odstawiamy na bok.

3

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy startą skórkę z cytryny i sok.

4

Mieszamy i dodajemy mąkę migdałową i cynamon mieszamy mikserem.

5

Następnie już szpatułką delikatnie mieszamy powstałą masę z pianą z białek.

6

Przekładamy do natłuszczonej formy (24cm) i pieczemy 180’C 30min.

7

Po pieczeniu trochę ostudzić posypać cukrem pudrem i można jeść.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz