To ciasto jest moim odkryciem kulinarnym wakacji na Majorce. Będąc tam koniecznie zjedzcie to migdałowe ciasto. Raczej jest dostępne wszędzie. Jedliśmy je kilka razy. Chociaż w ogóle nie wygląda zachęcająco. Na pierwszy rzut oka jak zwykła babka. Nic bardziej mylnego jest wyjątkowe wilgotne i mocno migdałowe.
Proste w przygotowaniu raczej powinno wyjść każdemu.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę - odstawiamy na bok. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy startą skórkę z cytryny i sok. Mieszamy i dodajemy mąkę migdałową i cynamon mieszamy mikserem. Następnie już szpatułką delikatnie mieszamy powstałą masę z pianą z białek. Przekładamy do natłuszczonej formy (24cm) i pieczemy 180’C 30min. Po pieczeniu trochę ostudzić posypać cukrem pudrem i można jeść. Migdałowe ciasto z Majorki
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy