Przyszedł sezon na jabłka i znowu trzeba korzystać póki są. Jabłka wykorzystuje głównie do różnego rodzaju kompotów. Przepis na zimowy kompot znajdziecie tutaj, a na kompot z jabłek i wiśni tutaj. Oczywiście co roku zamykam też jabłka w słoiku takie z cynamonem znajdziecie tutaj. Tym razem zrobiłam ciasto. normalnie to ciasto jest przekładane lemoncurd ale ja zmieniłam nasz rodzinny przepis i wyszło coś ekstra. Zwłaszcza ten biszkopt jest warty uwagi. Wyszedł puszysty jak chmurka.
Rozmiar blachy 32x22cm Pierwsze co robimy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy z cukrem na gęstą pianę. Na koniec dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy resztę składników. Wykładamy do blaszki. Moja ma 38x24cm pieczemy 180’C 15-20min aż się zarumieni. Jabłka zetrzeć na tarce i połączyć z wystudzoną galaretką. Jak zacznie gęstnieć wylewamy na biszkopt. Nie wylewamy cieplej galaretki! Wstawiamy do lodówki aż galaretka będzie twarda. W wodzie namaczamy żelatynę. Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy podgrzaną żelatynę. Energicznie mieszamy i wykładamy na warstwę jabłkową. Posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.Jabłecznik z galaretką
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy