SŁODKOŚCI

Jabłecznik z galaretką

08/10/2021

Przyszedł sezon na jabłka i znowu trzeba korzystać póki są. Jabłka wykorzystuje głównie do różnego rodzaju kompotów. Przepis na zimowy kompot znajdziecie tutaj, a na kompot z jabłek i wiśni tutaj. Oczywiście co roku zamykam też jabłka w słoiku takie z cynamonem znajdziecie tutaj. Tym razem zrobiłam ciasto. normalnie to ciasto jest przekładane lemoncurd ale ja zmieniłam nasz rodzinny przepis i wyszło coś ekstra. Zwłaszcza ten biszkopt jest warty uwagi. Wyszedł puszysty jak chmurka.

Jabłecznik z galaretką

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Rozmiar blachy 32x22cm

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 150g mąki,
  • 4g proszku do pieczenia,
  • Środek:
  • 4 jabłka,
  • 3 zielone galaretki,
  • 1200ml wody,
  • Góra:
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 30g cukru,
  • 10g żelatyny,
  • 50ml wody,
  • 100g wiórek kokosowych,

Wykonanie

1

Pierwsze co robimy galaretki i odstawiamy do wystudzenia.

2

Białka ubijamy z cukrem na gęstą pianę. Na koniec dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy resztę składników. Wykładamy do blaszki. Moja ma 38x24cm pieczemy 180’C 15-20min aż się zarumieni.

3

Jabłka zetrzeć na tarce i połączyć z wystudzoną galaretką. Jak zacznie gęstnieć wylewamy na biszkopt. Nie wylewamy cieplej galaretki!

4

Wstawiamy do lodówki aż galaretka będzie twarda.

5

W wodzie namaczamy żelatynę. Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy podgrzaną żelatynę. Energicznie mieszamy i wykładamy na warstwę jabłkową. Posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki na min. godzinę.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz