SŁODKOŚCI

Jagodzianki

11/07/2022

Jak są jagody to pierwsze co przychodzi mi na myśl to jagodzianki. Drożdżowe bułeczki napełnione jagodami i oblane lukrem. Świeże smakują najlepiej w połączeniu ze szklanką mleka. Sposób wykonania jest banalnie prosty. Według mnie nie ma lepszego przepisu na drożdżowe niż to z dodatkiem masła. Przepis ten używam również do drożdżówki czy drożdżówek.

Jagodzianki

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 20g świeżych drożdży,
  • Ciasto:
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 500g mąki pszennej typ 405,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki masła - roztopionego,
  • Nadzienie:
  • 300g jagód,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • Lukier:
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • 5 łyżeczek cukru pudru,

Wykonanie

1

Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min.

2

Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło.

3

Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce.

4

Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 18 mniej więcej równych kawałków.

5

Można je rozwałkować i wyciąć kółka albo rozciągnąć w rękach.

6

Składniki na farsz wystarczy razem wymieszać i można nadziewać.

7

Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2 łyżeczki nadzienia.

8

Jagodzianki układałam na blaszkę i wstawiłam do piekarnika.

9

Zanim piekarnik się nagrzeje do 180’C jagodzianki super nam wyrosną.

10

Piekłam ok 20min.

11

Zaraz po pieczeniu polukrowałam.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz