Jak są jagody to pierwsze co przychodzi mi na myśl to jagodzianki. Drożdżowe bułeczki napełnione jagodami i oblane lukrem. Świeże smakują najlepiej w połączeniu ze szklanką mleka. Sposób wykonania jest banalnie prosty. Według mnie nie ma lepszego przepisu na drożdżowe niż to z dodatkiem masła. Przepis ten używam również do drożdżówki czy drożdżówek.









Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło. Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 18 mniej więcej równych kawałków. Można je rozwałkować i wyciąć kółka albo rozciągnąć w rękach. Składniki na farsz wystarczy razem wymieszać i można nadziewać. Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2 łyżeczki nadzienia. Jagodzianki układałam na blaszkę i wstawiłam do piekarnika. Zanim piekarnik się nagrzeje do 180’C jagodzianki super nam wyrosną. Piekłam ok 20min. Zaraz po pieczeniu polukrowałam.Jagodzianki
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy