OBIADY

Kociołek z cukinią

01/10/2021

Nie wiem ile w tym sezonie zrobię jeszcze z tego warzywa. Może wydaję się to trochę nudne, że co trzeci przepis jest z cukinii. Jednak dla mnie to pyszne obiady. Ten kociołek ma jeszcze jedne plus – wystarczył nam na dwa dni. Miło je czasami wrócić z pracy i po prostu odpocząć. Nawet osobie która lubi gotować czasami potrzebny jest odpoczynek od kuchni. Ostatnie dni września były sprzyjające żeby odpoczywać na zewnątrz.

Kociołek który przyrządziłam możemy zjeść z dodatkiem, ryżu pieczywa lub po prostu solo. My jedliśmy bez dodatków. A najlepiej smakuje na drugi dzień jak już wszystko przejdzie.

Kociołek z cukinii

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 300g kiełbasy lub boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 korzeń selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 300g pieczarek,
  • 2 średnie cukinie,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta chili,

Wykonanie

1

Ja wszystko kroiłam w międzyczasie.

2

Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną kiełbasę.

3

Następnie kroimy cebulę i wrzucamy do garnka, wszystko razem mieszamy.

4

Na tarce ścieramy seler i dodajemy do reszty. Mieszamy.

5

Następnie to samo robimy z marchewką. Kolejno dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki.

6

Na końcu kroimy w kostkę cukinię, doprawiamy. Wszystko mieszamy i dusimy ok. 15min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz