SŁODKOŚCI

Kopiec kreta z wiśniami

18/11/2020

Wiele razy robiłam już kopiec kreta ale dopiero niedawno wpadłam na pomysł żeby zrobić go z innymi owocami niż banany. Wtedy zrobiłam z truskawkami i był super, postaram się kiedyś wrzucić tą inspirację. Tym razem zrobiłam z wiśniami, mam też kolejne pomysły ale innym razem. Zdradzę wam pod warunkiem, że będą warte uwagi:)

Kopiec kreta to ciasto które zawsze wychodzi, a składniki przynajmniej na ciasto zawsze są w domu. Czyli to super wyjście awaryjne kiedy spodziewamy się gości. A w czasie pieczenia szybko można wyskoczyć do osiedlowego po resztę składników.

W ogóle nie opłaca się kupować tych gotowych w paczkach, bo przepis jest banalnie prosty. Warto wydrukować i schować do przepiśnika, bo nawet jako sam murzynek bez wypełnienia jest ekstra.

Kopiec kreta z wiśniami

Ciasta
bazyliowe.pl Porcje: 8
Czas przygotowania: 1,5h

Składniki

  • Ciasto;
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao,
  • Wypełnienie:
  • 1 słoik wiśni ,
  • 500ml kremówki,
  • 500g mascarpone,
  • 1 łyżka cukru,
  • trochę potartej ciemnej czekolady,

Wykonanie

Ciasto:

1

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy resztę składników w kolejności jakiej są wypisane.

2

Wlewamy na blaszkę - u mnie 22cm średnicy i pieczemy 35min 180’C. Odstawiamy do przestudzenia.

3

Po wystudzeniu ucinamy górę i wydrążamy środek. To wydrążone ciasto odkładamy do miseczki.

Wypełnienie:

4

Wiśnie odsączamy, a sok zostawiamy.

5

Kremówkę, mascarpone i cukier wkładamy do misy i ubijamy na gesty krem. Na końcu dodajemy potartą czekoladę.

6

Wykładamy troszeczkę kremu na spód.

7

Układamy wiśnie i wykładamy resztę kremu formując kopiec.

8

Na górę przyklejamy pokruszone ciasto.

9

Najlepiej odstawić ciasto do lodówki na przynajmniej 1h.

Moja rada

Sok który został warto dodać do kopotu.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz