Wiele razy robiłam już kopiec kreta ale dopiero niedawno wpadłam na pomysł żeby zrobić go z innymi owocami niż banany. Wtedy zrobiłam z truskawkami i był super, postaram się kiedyś wrzucić tą inspirację. Tym razem zrobiłam z wiśniami, mam też kolejne pomysły ale innym razem. Zdradzę wam pod warunkiem, że będą warte uwagi:)

Kopiec kreta to ciasto które zawsze wychodzi, a składniki przynajmniej na ciasto zawsze są w domu. Czyli to super wyjście awaryjne kiedy spodziewamy się gości. A w czasie pieczenia szybko można wyskoczyć do osiedlowego po resztę składników.
W ogóle nie opłaca się kupować tych gotowych w paczkach, bo przepis jest banalnie prosty. Warto wydrukować i schować do przepiśnika, bo nawet jako sam murzynek bez wypełnienia jest ekstra.
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy resztę składników w kolejności jakiej są wypisane. Wlewamy na blaszkę - u mnie 22cm średnicy i pieczemy 35min 180’C. Odstawiamy do przestudzenia. Po wystudzeniu ucinamy górę i wydrążamy środek. To wydrążone ciasto odkładamy do miseczki. Wypełnienie: Wiśnie odsączamy, a sok zostawiamy. Kremówkę, mascarpone i cukier wkładamy do misy i ubijamy na gesty krem. Na końcu dodajemy potartą czekoladę. Wykładamy troszeczkę kremu na spód. Układamy wiśnie i wykładamy resztę kremu formując kopiec. Na górę przyklejamy pokruszone ciasto. Najlepiej odstawić ciasto do lodówki na przynajmniej 1h. Sok który został warto dodać do kopotu.Kopiec kreta z wiśniami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
06/02/2023 -
10/01/2023 -
05/01/2023
Brak komentarzy