OBIADY

Krem z pieczonej dyni

02/11/2020

Ostatnio zrobiłam zupę krem z pieczonej dyni. Na profilu jest też przepis na krem z gotowanej dyni która zawsze robiłam. Tym razem upiekłam wszystkie warzywa i zblendowałam z bulionem. Taki obiad to duża oszczędność czasu, który możemy wykorzystać na coś innego. Doceniam takie pomysły zwłaszcza po pracy.

Z taj porcji wyszło mi ok. 3 litrów zupy więc zawekowałam 2 litry na dzień kiedy nie będzie chciało mi się robić obiadu. Zupę do wekowania należy podgrzać i przełożyć do słoików – moje słoiki są litrowe. Słoiki jak i nakrętki należy wyparzyć w gorącej wodzie. Pasteryzowałam 30 min od zagotowania wody.

Krem z pieczonej dyni

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 6-8
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1 dynia ~2 kg,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 małe ziemniaczki,
  • zioła: tymianek, seler, oregano
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soli,
  • Dodatkowo:
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • szczypta chili,

Wykonanie

1

Dynie oczyszczamy z pestek, warzywa obieramy i wykładamy razem z ziołami na blachę, skrapiamy oliwą i solimy. Pieczy 40min 180’C.

2

Następnie upieczone warzywa blendujemy. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skory. Jeśli macie inna dynie to po upieczeniu bardzo łatwo oddzielić miąższ od skory łyżką.

3

Do blendowanych warzyw dodaję też bulion i przyprawy.

4

Zupę smakujemy jeśli trzeba jeszcze doprawić to to robimy.

5

Podałam z gałką muszkatołową, ziołami oraz groszkiem ptysiowym.

Moja rada

Jeśli nie macie ugotowanego bulionu zróbcie go z dobrej jakości kostki warzywnej.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz