Ostatnio zrobiłam zupę krem z pieczonej dyni. Na profilu jest też przepis na krem z gotowanej dyni która zawsze robiłam. Tym razem upiekłam wszystkie warzywa i zblendowałam z bulionem. Taki obiad to duża oszczędność czasu, który możemy wykorzystać na coś innego. Doceniam takie pomysły zwłaszcza po pracy.

Z taj porcji wyszło mi ok. 3 litrów zupy więc zawekowałam 2 litry na dzień kiedy nie będzie chciało mi się robić obiadu. Zupę do wekowania należy podgrzać i przełożyć do słoików – moje słoiki są litrowe. Słoiki jak i nakrętki należy wyparzyć w gorącej wodzie. Pasteryzowałam 30 min od zagotowania wody.

Dynie oczyszczamy z pestek, warzywa obieramy i wykładamy razem z ziołami na blachę, skrapiamy oliwą i solimy. Pieczy 40min 180’C. Następnie upieczone warzywa blendujemy. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skory. Jeśli macie inna dynie to po upieczeniu bardzo łatwo oddzielić miąższ od skory łyżką. Do blendowanych warzyw dodaję też bulion i przyprawy. Zupę smakujemy jeśli trzeba jeszcze doprawić to to robimy. Podałam z gałką muszkatołową, ziołami oraz groszkiem ptysiowym. Jeśli nie macie ugotowanego bulionu zróbcie go z dobrej jakości kostki warzywnej.
Krem z pieczonej dyni
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
06/09/2022 -
24/08/2022 -
28/07/2022
Brak komentarzy