OBIADY

Krokiety z kapustą i grzybami

10/11/2021

Krokiety to jedno z tych dań którego na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Uwielbiam je jednak jego pracochłonność mnie przeraża. Dlatego najlepiej zrobić je wcześniej i w większej ilości. Te nieusmażone które widać na zdjęciach zamroziłam. Przekładam je wtedy folią spożywczą i w święta mam dużo łatwiej. Wystarczy rozmrozić i usmażyć.

Krokiety z kapustą i grzybami

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 24
Czas przygotowania: 2h

Z tej porcji wyszło mi 24 krokiety. Naleśniki mają być bardzo cienkie.

Składniki

  • Nadzienie:
  • 1kg kapusty kiszonej,
  • 0,5kg pieczarek,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta papryki ostrej,
  • garść suszonych grzybów jeśli są,
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pęczek pietruszki lub łyżeczka suszonej,
  • Panierka:
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • bułka tarta,

Wykonanie

Nadzienie:

1

Grzyby namaczamy w wodzie 1-2szklanki. Kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do kapusty. Wodę po grzybach tez wlewamy do kapusty i gotujemy wszystko ok. 40min pod przykryciem aż woda się wygotuje. Pieczarki kroimy w kostkę podsmażamy z solą na oleju na dużym gazie. Mieszamy z kapustą, dodajemy paprykę i gotowe. Odstawiamy.

Naleśniki:

2

Wszystkie składniki naleśników mieszam w blenderze i smażę. Mają być bardzo cienkie.

3

W naleśniki zawijam kapustę i obtaczam w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przed podaniem smażę.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz