Jedno z moich ulubionych ciast do kawy. Mandarynki w puszce to super opcja kiedy już skończą się owoce sezonowe. W zasadzie ja używam ich tylko do tego ciasta ale możemy ich użyć do każdego z galaretką. To ciasto robiłam już wiele razy i myślę, że w końcu nadszedł właściwy moment żeby tu wylądowało także korzystajcie 🙂
* Polecam Wam ten spray – z mojej strony nie jest to żadna współpraca ale przy pieczeniu zmienia on życie. Używam nawet przy smażeniu naleśników, gofrów itp.
Z podanych składników ucieramy ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie ciasto wykładamy do foremki. Najlepiej na spód położyć papier lub dobrze posmarować. Na górę ciasta położyć papier z obciążeniem. Pieczemy 180’C 20min. Ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10-15min aż się zarumieni. Galaretkę rozrabiamy z wodą i odstawiamy w chłodne miejsce. Jak ciasto ostygnie robimy krem. Namaczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy na bok. Ubijamy schłodzoną śmietankę z serkiem i cukrem. Podgrzewamy żelatynę i dodajemy do kremu. Energicznie mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mandarynki należy odsączyć z zalewy. Ułożyć na górę ciasta. Zalać tężejącą galaretką. Najlepiej smakuje na drugi dzień - ciasto musi się porządnie schłodzić.Kruche z kremem i mandarynkami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy