SŁODKOŚCI

Kruche z kremem i mandarynkami

28/08/2024

Jedno z moich ulubionych ciast do kawy. Mandarynki w puszce to super opcja kiedy już skończą się owoce sezonowe. W zasadzie ja używam ich tylko do tego ciasta ale możemy ich użyć do każdego z galaretką. To ciasto robiłam już wiele razy i myślę, że w końcu nadszedł właściwy moment żeby tu wylądowało także korzystajcie 🙂

* Polecam Wam ten spray – z mojej strony nie jest to żadna współpraca ale przy pieczeniu zmienia on życie. Używam nawet przy smażeniu naleśników, gofrów itp.

Kruche z kremem i mandarynkami

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12

Składniki

  • Ciasto:
  • 100g zimnego masła,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 200g mąki,
  • Krem:
  • 250g mascarpone,
  • 250ml śmietanki 36%,
  • 15g cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • Warstwa owocowa:
  • 2 puszki mandarynek (2x 312ml),
  • 1 galaretka przezroczysta,
  • 400ml wody,

Wykonanie

1

Z podanych składników ucieramy ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30min.

2

Po tym czasie ciasto wykładamy do foremki. Najlepiej na spód położyć papier lub dobrze posmarować. Na górę ciasta położyć papier z obciążeniem.

3

Pieczemy 180’C 20min. Ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10-15min aż się zarumieni.

4

Galaretkę rozrabiamy z wodą i odstawiamy w chłodne miejsce.

5

Jak ciasto ostygnie robimy krem. Namaczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy na bok. Ubijamy schłodzoną śmietankę z serkiem i cukrem. Podgrzewamy żelatynę i dodajemy do kremu. Energicznie mieszamy i szybko wykładamy na ciasto.

6

Mandarynki należy odsączyć z zalewy. Ułożyć na górę ciasta. Zalać tężejącą galaretką.

Moja rada

Najlepiej smakuje na drugi dzień - ciasto musi się porządnie schłodzić.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz