PRZETWORY

Marchewka do słoika

04/10/2021

Pisałam już o tym wiele razy ale napiszę znowu. Słoiki to ułatwienie życia! Nie wyobrażam sobie, że wracam z pracy, a tam pusta spiżarnia. Po prosu zawsze sięgam po jakiś słoik. Mimo, że nie pokazuję tego na bieżąco sukcesywnie wyjadamy to co zostało zrobione. Taka marchewka to smaczny dodatek do obiadu. Czasami warto zrobić po prostu 10 takich słoiczków. U nas też nie jest robione po 50 słoików. Jedyne czego w tym roku wyszło mi dużo to były buraczki i zrobiłam ich aż 40 słoiczków. Ale te moje dwuosobowe słoiczki mają po 200ml. Wszystko staram się robić w takich porcjach, żeby było zjedzone na raz. Bez sensu żeby resztka stała w lodówce aż spleśnieje. Nawet jeśli na obiad byłoby więcej osób to mogę otworzyć kilka takich słoiczków. Trzeba sobie radzić:)

Marchewka do słoika

Przetwory
bazyliowe.pl
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 2kg marchewki,
  • Zalewa na 1 litr:
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej,

Wykonanie

1

Marchew obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

2

Od zagotowania wody o. 15 min.

3

Odlewamy wodę i odstawiamy ją na bok, żeby potem wykorzystać do zalewy. Marchewkę odstawiamy do przestygnięcia.

4

Kroimy w plastry, kostkę lub małe marcheweczki można zawekować w całości.

5

Marchewkę wkładamy do wyparzonych słoików.

6

Zalewamy zalewą (1 łyżka soli na jeden litr wody zagotować) - najpierw wykorzystujemy wodę z gotowania marchewki i rozlewamy ją po równo do słoików. Potem zalewy możemy dorobić tak żeby marchew w słoikach była zakryta.

7

Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy 15min.

8

Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiczki w garnku do następnego dnia.

9

Następnego dnia pasteryzujemy ponownie 15min.

10

Studzimy i zanosimy do spiżarni.

Moja rada

Taką marchewkę możemy podgrzać odlać wodę i podać z masełkiem do obiadu.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz