OBIADY

Ravioli z boczkiem i szpinakiem

17/11/2021

Pierwszy raz robiłam ravioli, nie wiem dlaczego zawsze wydawało mi się, że to coś trudnego. A przecież bardzo przypominają nasze pierogi. Ciasto ma ciut inne składniki. Plus jest taki, że idzie to jakoś szybciej posklejać niż pierogi. Następnym razem spróbuję z innym nadzieniem. Jednak to trafiało w moje smaki.

Ravioli z boczkiem i szpinakiem

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 15
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • Ciasto:
  • 300g mąki typ 00
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2-3 łyżki wody,
  • Nadzienie:
  • 1 cebula,
  • 200g wędzonego boczku,
  • 200g mrożonego szpinaku,
  • 1 łyżka oliwy,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki ciasta włożyłam do misy miksera i wyrobiłam. Owinęłam ciasto folią i włożyłam do lodówki na czas przygotowania farszu.

2

Cebule i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Dodać szpinak wszystko podgrzać i doprawić jeśli trzeba.

3

Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka.

4

Na jedną część nałożyć nadzienie i zagnieść widelcem.

5

Gotować w osolonej wodzie 3min.

6

Podałam z sosem pomidorowym, burratą i liśćmi szałwii.

Moja rada

Ciasto trzeba rozwałkować dosyć cienko.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz