SŁODKOŚCI

Sernik czekoladowy

31/08/2024

Sernik ten robiłam na Wielkanoc, niesyty dosyć późno go dodaję ale na pewno zdążycie w przyszłym roku. Był to jedyny nowy przepis jaki zrobiłam, reszta już była wystarczy poszukać. A ten sernik jest pyszny. Każdy sernik pieczony w kąpieli wodnej jest moim ulubionym. Znikomy nakład pracy, a smak zawsze super.

Sernik czekoladowy

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12

Składniki

  • Spód:
  • 250g herbatników kakaowych,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 1kg serka z wiaderka,
  • 4 jajka,
  • 50g skrobi ziemniaczanej,
  • 100g czekolady mlecznej,
  • 200ml śmietanki 36%,
  • Krem:
  • 300ml śmietanki 36%,
  • 20g cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka wody,
  • Polewa:
  • 4 kostki czekolady + łyżka mleka

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka kruszymy. Łączymy z rozpuszczonym tłuszczem i wykładamy na spod silikonowej foremki (średnica 23cm).

Masa serowa:

2

Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Odstawiamy na bok do wystudzenia. W tym czasie łączymy serek z jajkami, skrobią i cukrem. Nie mieszamy długo - po prostu aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy czekoladę. Wszystko mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód.

3

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy.

4

Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min.

5

Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc.

6

Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki i robimy krem.

Krem:

7

Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem. Podgrzewam żelatynę i dodaje do ubitej śmietanki. Energicznie mieszamy i wykładamy na wierzch.

8

Polewa to po prostu czekolada rozpuszczona w mleku.

9

Wszystko schłodzić chociaż pół godziny i gotowe.

Moja rada

❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz