Sernik ten robiłam na Wielkanoc, niesyty dosyć późno go dodaję ale na pewno zdążycie w przyszłym roku. Był to jedyny nowy przepis jaki zrobiłam, reszta już była wystarczy poszukać. A ten sernik jest pyszny. Każdy sernik pieczony w kąpieli wodnej jest moim ulubionym. Znikomy nakład pracy, a smak zawsze super.
Spód: Ciastka kruszymy. Łączymy z rozpuszczonym tłuszczem i wykładamy na spod silikonowej foremki (średnica 23cm). Masa serowa: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Odstawiamy na bok do wystudzenia. W tym czasie łączymy serek z jajkami, skrobią i cukrem. Nie mieszamy długo - po prostu aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy czekoladę. Wszystko mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy. Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min. Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki i robimy krem. Krem: Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem. Podgrzewam żelatynę i dodaje do ubitej śmietanki. Energicznie mieszamy i wykładamy na wierzch. Polewa to po prostu czekolada rozpuszczona w mleku. Wszystko schłodzić chociaż pół godziny i gotowe. ❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️Sernik czekoladowy
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy