SŁODKOŚCI

Sernik oreo

04/09/2024

Sernik z ciasteczek oreo efektowny i smaczny. Łatwy do zrobienia z kilku prostych składników. Nam bardzo smakował i na pewno chciałabym zrobić go jeszcze raz.

Sernik oreo

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12

Składniki

  • Spód:
  • 300g ciastek korzennych,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 1kg serka z wiaderka,
  • 200g cukru,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 200ml jogurtu greckiego,
  • nadzienie z ciasteczek,
  • Krem:
  • 300ml śmietanki,
  • 15g cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny (4g),
  • 1 łyżka wody,

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka oddzielić od nadzienia (samych ciastek powinno być 200g). Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki.

Masa serowa:

2

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjsć płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

3

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy.

4

Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min.

5

Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc.

6

Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki.

Krem:

7

Żelatynę namaczamy w łyżce wody. Odstawiamy na bok.

8

Śmietanę ubijamy z cukrem. Podgrzewamy żelatynę i mieszamy wszystko razem.

9

Wykładamy na sernik, dekorujemy i wstawiamy na 30min aż żelatyna stężeje.

Moja rada

❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz