Pistacje są hitem w ostatnim czasie. Ja też przepadłam na ich punkcie. Robiłam już z nich różności. Przepisy znajdziecie tutaj.
❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️ Spód: Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki. Masa serowa: Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy. Wstawiamy do piekarnika i pilnujemy aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Leciutko uchylamy i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy sernik z foremki i robimy polewę. Polewa: Najpierw podgrzewam krem pistacjowy aż zrobi się płynny. W mikrofalówce 15-20s lub w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto dekorujemy pistacjami i jak ostygnie (15min w lodowce wystarczy) można jeść.Sernik pistacjowy
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy