SŁODKOŚCI

Sernik pistacjowy

06/09/2024

Pistacje są hitem w ostatnim czasie. Ja też przepadłam na ich punkcie. Robiłam już z nich różności. Przepisy znajdziecie tutaj.

Sernik pistacjowy

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12

❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka z wiaderka,
  • 200g cukru,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 100g kremu z pistacji,
  • Polewa:
  • 100g kremu z pistacji,
  • 50g posiekanych pistacji,

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki.

Masa serowa:

2

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

3

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy.

4

Wstawiamy do piekarnika i pilnujemy aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min.

5

Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Leciutko uchylamy i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc.

6

Następnie wyciągamy sernik z foremki i robimy polewę.

Polewa:

7

Najpierw podgrzewam krem pistacjowy aż zrobi się płynny. W mikrofalówce 15-20s lub w kąpieli wodnej.

8

Wylewamy na ciasto dekorujemy pistacjami i jak ostygnie (15min w lodowce wystarczy) można jeść.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz