Niestety na święta byliśmy chorzy i teraz muszę nadrabiać świąteczny sernik:) Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. W dodatku to sernik i makowiec w jednym.
Na samym początku robimy robimy masę makową. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i cukier wszystko dokładnie trzeba rozmieszać. Następnie podgrzewamy i wrzucamy cały mak - mieszamy. Na końcu dodajemy masło. Wszystko cały czas mieszamy, bo inaczej się przypali. Jak masa zgęstnieje lub się zagotuje odstawiamy do wystudzenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja ma 23cm średnicy. Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym tłuszczem. Wykładamy na spod blaszki. Następnie wykłady masę makową. Może być ciepła ale nie gorąca! Wszystkie składniki masy serowej mieszamy razem - kilka obrotów miksera tylko do połączenia składników żeby bez sensu nie napowietrzyć. Wykładamy delikatnie na masę makową. Pieczemy 180’C 50-60minSeromak
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy