SŁODKOŚCI

Seromak

27/08/2024

Niestety na święta byliśmy chorzy i teraz muszę nadrabiać świąteczny sernik:) Jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. W dodatku to sernik i makowiec w jednym.

Seromak

słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12

Składniki

  • Spód:
  • 250g ciastek korzennych,
  • 50g masła lub oleju koko,
  • Masa makowa:
  • 500ml mleka,
  • 80g mąki,
  • 80g cukru,
  • 200g mielonego maku,
  • 50g masła,
  • Masa serowa:
  • 700g serka z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 80g cukru,

Wykonanie

1

Na samym początku robimy robimy masę makową. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy mąkę i cukier wszystko dokładnie trzeba rozmieszać. Następnie podgrzewamy i wrzucamy cały mak - mieszamy. Na końcu dodajemy masło. Wszystko cały czas mieszamy, bo inaczej się przypali. Jak masa zgęstnieje lub się zagotuje odstawiamy do wystudzenia.

2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja ma 23cm średnicy. Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym tłuszczem. Wykładamy na spod blaszki.

3

Następnie wykłady masę makową. Może być ciepła ale nie gorąca!

4

Wszystkie składniki masy serowej mieszamy razem - kilka obrotów miksera tylko do połączenia składników żeby bez sensu nie napowietrzyć.

5

Wykładamy delikatnie na masę makową.

6

Pieczemy 180’C 50-60min

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz