SŁODKOŚCI

Serowiec – sernik na puszystym cieście

22/06/2022

Przez przypadek zrobiłam to ciasto. Miałam inny plan ale niestety ważność serka się kończyła, a składników było brak… Kilka tygodni wcześniej robiłam jabłecznik i użyłam właśnie tego ciasta jako podstawy. Masę serową zrobiłam sugerując się przepisem na sernik. Wyszło naprawdę pyszne domowe ciasto z prostych składników.

Serowiec

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 250g cukru,
  • 120 ml oleju,
  • 300g mąki,
  • 100g serka z wiaderka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • Masa serowa:
  • 150g cukru,
  • 3 jajka,
  • 900g serka z wiaderka,
  • 2 budynie śmietankowe (2x35g),

Wykonanie

Ciasto:

1

Jajka ubić z solą i cukrem na gładką masę - szybkie obroty ok. 5min. Dodać olej i wymieszać, następnie proszek do pieczenia i serek oraz mąkę.

Masa serowa:

2

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Zwiększamy odrobinę obroty miksera i dodajejemy po jednej łyżce serka aż cały będzie wymieszany. Na końcu dodajemy suchy budyń i mieszamy.

3

Polowe ciasta wykładamy do natłuszczonej blaszki następnie masa serowa i reszta ciasta.

4

Pieczemy 165’C 60min.

5

Przepis na dużą blaszkę.

Moja rada

Jemy dopiero jak ostygnie 🙂 można posypać cukrem pudrem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz