Bardzo lubię śledzie chyba w każdej sałatce. Mój numer jeden to śledzie po cygańsku i robię je co roku na święta. Śledzie mają to do siebie, że im dłużej stoją tym lepiej smakują. Moje tym razem stały aż do sylwestra, a robiłam je dzień przed wigilią. Najlepsze są kiedy już przejdą czyli powiedzmy tak 3-4 dni muszą postać. żałuję też, że tak późno je zrobiłam. W przyszłym roku postaram się je zrobić kilka dni przed wigilią żeby już na święta były idealne.
Śledzie wymoczyć ok. 2-3h w zimnej wodzie. Po tym czasie pokroić na 1-2cm kawałki. Do śledzi dodać pokrojone śliwki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać stopniowo całą resztę składników. Ocet dodać na końcu. Podgrzać ale nie gotować. Odstawić do wystudzenia. Wymieszać ze śledziami i najlepiej przełożyć do słoiczków i tak przechowywać w lodówce. Mogą stać w lodówce ok. 10 dniŚledzie z suszonymi śliwkami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy