OBIADY/ ŚNIADANIA

Sos z awokado + tortilla

30/07/2021

Zrobiłam super sos z awokado do tortilli. Propozycje podanie są dwie, jako tortilla śniadaniowa i obiadowa. Po kilku godzinach lodówce sos jest nadal pięknego koloru.

Najpierw zrobiłam tortillę w wersji śniadaniowej. Wszystko zapiekłam w panini grillu.

Użyłam do niej:

  • świeży szpinak,
  • jajko gotowane,
  • szynka pokrojona w paseczki,
  • sos z awokado

Ponieważ zjedliśmy po jednej tortilli i zostało jeszcze sporo sosu pomyślałam, że na obiad robię coś podobnego. Zmieniłam trochę składniki. Do tego zrobiłam cienko krojone pieczone talarki ziemniaczane. Bardzo łatwo je zrobić. Wystarczy tylko cienko pokroić ziemniaki wymieszać z łyżką oliwy, solą i ulubioną przyprawą (np. papryka słodka). upiec na papierze do pieczenia 200’C 15-20min trzeba kontrolować.

Do tej wersji tortilli użyłam:

  • liście buraka,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • smażony kurczak (sól, papryka wędzona, łyżka oliwy),
  • sos z awokado

Wszystko zwinęłam i ponownie zapiekłam w panini grillu.

Sos z awokado

bazyliowe.pl Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 10min

Składniki

  • 1 awokado,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • sok z plastra cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki sosu zblendować i gotowe.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz