Nie wiem czy tylko u nas banany tak brązowieją ale zdarza się to notorycznie. Po zakupach wynoszę je do spiżarni i po prostu o nich zapominam. zauważam je dopiero jak już wyglądają niezachęcająco. Nic nie wyrzucam do tej pory wykorzystałam takie banany w kilku przepisach; chlebek bananowy, sernik nowojorski oraz ciasteczka. Robiłam też tort ale do dzisiaj przepisu nie dodałam. Muszę go odszukać, bo był naprawdę dobry.
Szybkie ciasto z bananów
Składniki
- 3 banany (obrane +/-300g),
- 1/4 cytryny,
- 150g miękkiego masła,
- 200g cukru,
- 3 jajka,
- 350ml mleka,
- 500g mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
Wykonanie
Banany rozgniatamy mieszamy z dokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej i tak robimy z każdym kolejnym jajkiem. Na końcu masa będzie dość rzadka. Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu z sodą i solą. Odmierzany mleko. Włączamy mikser i stopniowo dodajemy na przemian mąkę i mleko. Powstanie gładka masa jak krem. Na końcu dodajemy banany. Wszystko mieszamy i wykładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy 180’C 50min lub do suchego patyczka.
Polewa to biała czekolada i odrobina mleka, a posypka to pokruszone ciastka korzenne.
Moja rada
Przepis jest na dużą blachę 38x24cm
Brak komentarzy