Czasami są takie dni kiedy mamy ochotę na szybkie ciasto. U nas zdarza się to często. Przyzwyczailiśmy się oboje, że do kawy to musi być coś słodkiego. Ja nie przepadam za sklepowymi słodyczami więc po nie nie sięgam. Czasami coś tam zjem ale zwykle i tak potem tego żałuję, bo smak był niewarty zjedzenia.
Dlatego zapisany ze starego zeszytu mam ten przepis na ciasto. Samo ciasto zostało użyte w kilku moich przepisach m. in. na serowiec – polecam pyszne i szybkie 🙂 Tym razem zrobiłam z gruszkami ale z powodzeniem możecie użyć też innych owoców. Robiłam też z jabłkami ze słoika – przepis muszę wrzucić jak najprędzej zwłaszcza, że jest sezon.
Rozmiar blachy 32x22cm Jajka ubić z solą i cukrem na gładką masę - szybkie obroty ok. 5min. Dodać olej i wymieszać, następnie proszek do pieczenia i jogurt oraz mąkę. Gruszki obrać pokroić na małe kawałki i połączyć z budyniem. Na spód natłuszczonej blaszki wykładamy połowę ciasta. Rozkładamy je równomiernie i nakłady gruszki i kolejną część ciasta. Pieczemy 175’C 35min lub do suchego plastyczka. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Szybkie ciasto z gruszkami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy