Jak dla mnie nie ma lepszego ciasta niż to na maśle. Z ciastem na maśle jest tak, że nawet jak wyjdzie zakalec to je zjecie. Ciasto na oleju czy biszkoptowe jak jest zakalcem to już pozamiatane. Niestety przy tych cenach masła musiałam trochę ograniczyć maślane ciasta. Lubię eksperymenty i lubię ciasta z tortownicy, bo nie uwierzycie – ładnie wyglądają. Może to głupie ale ciasto w prostokątnej blaszce nie prezentuje się już tak ładnie. A każde ciasto które jest w prostokącie można zrobić w tortownicy i już jest efekt wow.
Co do samego przepisu uważam, że idealnie sprawdzi się na upalne dni. Mak to świetny dodatek do ciasta, a lemon curd dodaje mu wyrazu.









Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.
Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i ucieramy dalej. Następnie mąki, mleko, proszek, mak i skorka z cytryny. Wszystko wymieszać. Wyłożyć do natłuszczonej blaszki i piec 175’C 25-30min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Lemon curd: Wymieszać wszystkie składniki lemon curd oprócz masła i gotować ciągle mieszając. Jak zacznie gęstnieć dodać masło wymieszać i odstawić. Krem: Śmietankę, mascarpone i cukier ubić na krem. Ciasto przekroić na pół. Przełożyć połową kremu i większą częścią lemon curd przykryć ciastem wyłożyć krem i resztę kremu cytrynowego. Schłodzić najlepiej całą noc i gotowe:) Średnica 25cmTorcik makowo cytrynowy
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy