SŁODKOŚCI

Torcik żurawinowy

06/12/2022

Żurawina idealnie wpisuje się w klimat świat. Pięknie wygląda jako dekoracja i super smakuje w maślanym cieście. Fajnym pomysłem są też babeczki z żurawiną. Tym razem postawiłam na torcik i wyszedł pyszny. Upiekłam dwa osobne blaty ponieważ nie miałam pewności jakby to wyszło przy przekrojeniu jednego blatu na pół. Przełożyłam kremem z kremówki i mascaropne do którego dodałam odrobinę żelatyny żeby był stabilniejszy ale nie twardy po prostu żeby w cieple się nie rozpłynął. Ciasto jest łatwe do zrobienia i na pewno będzie zachwycać na świątecznym stole. można je zrobić z mrożoną żurawiną.

Torcik żurawinowy

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Ciasto:
  • 170g miękkiego masła,
  • 200g cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 300g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 1 łyżeczka sody (4g),
  • 200g jogurtu greckiego,
  • 100ml mleka,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 100g żurawiny,
  • Krem:
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 250g mascarpone,
  • 100g cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny (8g),
  • 2 łyżki wody (30ml),

Wykonanie

1

Miękkie masło ubijamy z cukrem na biały krem.

2

Dodajemy po 1 jajku.

3

Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mąkę, proszek, sodę jogurt i mleko.

4

Mieszamy tylko do połączenia składników.

5

Na końcu dodajemy żurawinę.

6

Mieszamy i wykładamy po równo do dwóch blaszek średnicy 23cm.

7

Pieczemy 180’C 25-30min.

8

Jak ciasto wystygnie namaczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy na 5min.

9

Śmietankę, mascarpone i cukier ubijamy na gesty krem.

10

Podgrzewamy żelatynę, dodajemy do kremu i szybko mieszamy.

11

Na jeden blat wykładamy połowę kremu.

12

Przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy resztę kremu.

13

Chłodzimy ok. 2h

Moja rada

Do dekoracji użyłam żurawinę oraz rozmaryn. Nie polecam jej jeść surowej😉

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz