Żurawina idealnie wpisuje się w klimat świat. Pięknie wygląda jako dekoracja i super smakuje w maślanym cieście. Fajnym pomysłem są też babeczki z żurawiną. Tym razem postawiłam na torcik i wyszedł pyszny. Upiekłam dwa osobne blaty ponieważ nie miałam pewności jakby to wyszło przy przekrojeniu jednego blatu na pół. Przełożyłam kremem z kremówki i mascaropne do którego dodałam odrobinę żelatyny żeby był stabilniejszy ale nie twardy po prostu żeby w cieple się nie rozpłynął. Ciasto jest łatwe do zrobienia i na pewno będzie zachwycać na świątecznym stole. można je zrobić z mrożoną żurawiną.












Miękkie masło ubijamy z cukrem na biały krem. Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mąkę, proszek, sodę jogurt i mleko. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy żurawinę. Mieszamy i wykładamy po równo do dwóch blaszek średnicy 23cm. Pieczemy 180’C 25-30min. Jak ciasto wystygnie namaczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy na 5min. Śmietankę, mascarpone i cukier ubijamy na gesty krem. Podgrzewamy żelatynę, dodajemy do kremu i szybko mieszamy. Na jeden blat wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy resztę kremu. Chłodzimy ok. 2h Do dekoracji użyłam żurawinę oraz rozmaryn. Nie polecam jej jeść surowej😉Torcik żurawinowy
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy