Nawet jak nie chcecie zrobić tego tortu to zapiszcie sobie ten przepis na biszkopt. Gwarantuję, że nie będziecie więcej korzystać z żadnego innego. Przepis jest ze starego zeszytu mojej mamy zatem nie ma się co zastanawiać. Był w użyciu wiele razy i zawsze wychodzi super.
Nadzienie tego ciasta to aż 1kg truskawek dodatkowo jest jeszcze galaretka. Całość dopełnia niezawodny krem z kremówki i mascarpone.
Moja rada co do tego kremu to warto w upalne dni dodać do niego żelatynę. Sprawi, że krem będzie stabilny w razie upałów.












Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.
Średnica 23cm Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Żółtka łączymy z sodą, proszkiem oraz octem - dodajemy do ubitych białek i mieszamy mikserem. Teraz stopniowo dodajemy wymieszane mąki z kakao po jednej łyżce na bardzo niskich obrotach miksera lub drewnianą łyżką. Pieczemy 170’C 30-35min. Odstawiamy do wystudzenia. Warstwy: Rozrabiamy galaretki w osobnych naczyniach - jedną w 200ml, a drugą w 400ml wody i odstawiamy do wystudzenia najlepiej do zimnego. Następnie wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe części. Pierwszą cześć wkładamy do rantu lub tortownicy i smarujemy kremem czekoladowym. Na bokach układamy połówki truskawek. Do środka kroimy truskawki na ćwiartki tyle żeby mniej więcej były na 3/4 wysokości truskawek ułożonych na boku. Zalewamy tężejącą galaretka tą większą porcją w 400ml. To ważne, bo inaczej wypłynie i wsiąknie w ciasto. Przykrywamy biszkoptem i przyciskamy. Kremówkę, mascarpone i cukier ubijamy na gesty krem. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy kolejnym. Pozostałą cześć truskawek wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy galaretkę (tą rozpuszczoną w 200ml wody) i mieszamy. Odstawiamy do lodówki jak zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto. Teraz już tylko wystarczy schłodzić 2-3h, a najlepiej całą noc. W upalne dni do kremu dodać żelatynę. 1 łyżeczkę namoczyć w 1 łyżce wody - odstawić na 5min. Po ubiciu kremu żelatynę podgrzać i energicznie wymieszać z kremem.Truskawkowy torcik
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy