SŁODKOŚCI

Truskawkowy torcik

24/06/2022

Nawet jak nie chcecie zrobić tego tortu to zapiszcie sobie ten przepis na biszkopt. Gwarantuję, że nie będziecie więcej korzystać z żadnego innego. Przepis jest ze starego zeszytu mojej mamy zatem nie ma się co zastanawiać. Był w użyciu wiele razy i zawsze wychodzi super.

Nadzienie tego ciasta to aż 1kg truskawek dodatkowo jest jeszcze galaretka. Całość dopełnia niezawodny krem z kremówki i mascarpone.

Moja rada co do tego kremu to warto w upalne dni dodać do niego żelatynę. Sprawi, że krem będzie stabilny w razie upałów.

Truskawkowy torcik

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 14-15
Czas przygotowania: 2h

Średnica 23cm

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 200g cukru,
  • 150g mąki typ 450 lub 405,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • 1 łyżka octu,
  • 3-4 łyżeczki kakao,
  • szczypta soli,
  • Warstwy:
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1kg truskawek,
  • 250g mascarpone,
  • ~300ml kremówki,
  • 50g cukru,
  • krem czekoladowy typu nutella,

Wykonanie

Biszkopt:

1

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Żółtka łączymy z sodą, proszkiem oraz octem - dodajemy do ubitych białek i mieszamy mikserem. Teraz stopniowo dodajemy wymieszane mąki z kakao po jednej łyżce na bardzo niskich obrotach miksera lub drewnianą łyżką. Pieczemy 170’C 30-35min. Odstawiamy do wystudzenia.

Warstwy:

2

Rozrabiamy galaretki w osobnych naczyniach - jedną w 200ml, a drugą w 400ml wody i odstawiamy do wystudzenia najlepiej do zimnego.

3

Następnie wystudzony biszkopt kroimy na 3 równe części.

4

Pierwszą cześć wkładamy do rantu lub tortownicy i smarujemy kremem czekoladowym. Na bokach układamy połówki truskawek. Do środka kroimy truskawki na ćwiartki tyle żeby mniej więcej były na 3/4 wysokości truskawek ułożonych na boku. Zalewamy tężejącą galaretka tą większą porcją w 400ml. To ważne, bo inaczej wypłynie i wsiąknie w ciasto.

5

Przykrywamy biszkoptem i przyciskamy.

6

Kremówkę, mascarpone i cukier ubijamy na gesty krem. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy kolejnym.

7

Pozostałą cześć truskawek wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy galaretkę (tą rozpuszczoną w 200ml wody) i mieszamy. Odstawiamy do lodówki jak zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto. Teraz już tylko wystarczy schłodzić 2-3h, a najlepiej całą noc.

Moja rada

W upalne dni do kremu dodać żelatynę. 1 łyżeczkę namoczyć w 1 łyżce wody - odstawić na 5min. Po ubiciu kremu żelatynę podgrzać i energicznie wymieszać z kremem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz