Dobry pomysł na wykorzystanie większej ilości pieczarek. Smaczna przekąska na wieczór, do pracy czy jako dodatek do zupy.
A to po prostu zwykłe drożdżowe ciasto z pieczarkami. super smakuje nawet następnego dnia. To jest ogromna porcja warto upiec z niej np. dwa mniejsze zawijańce.
Proste składniki i łatwy sposób przygotowania zachęcają do przygotowania tej przekąski.















Cieple mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 15min. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy stopniowo pokrojone pieczarki. Smażymy na dużym gazie żeby wody było jak najmniej. Dodajemy sól - smakujemy i odstawiamy. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Na środek coś położyć i naciąć paseczki (można też zwinąć normalnie jak makowca). Na środek nakładamy połowę porcji sera, pieczarki i znowu ser. Zwijamy nakładając na siebie paseczki raz z jednej raz z drugiej strony. Przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym białkiem, następnie posypujemy sezamem. Pieczemy 180’C 25min Zawijaniec z pieczarkami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy