PRZEKĄSKI

Zawijaniec z pieczarkami

22/06/2022

Dobry pomysł na wykorzystanie większej ilości pieczarek. Smaczna przekąska na wieczór, do pracy czy jako dodatek do zupy.

A to po prostu zwykłe drożdżowe ciasto z pieczarkami. super smakuje nawet następnego dnia. To jest ogromna porcja warto upiec z niej np. dwa mniejsze zawijańce.

Proste składniki i łatwy sposób przygotowania zachęcają do przygotowania tej przekąski.

Zawijaniec z pieczarkami

Przekąski
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 250ml mleka,
  • 25g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 500g mąki,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Farsz:
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 500g pieczarek,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • Dodatkowo:
  • 150g startego sera,
  • 1 białko,
  • sezam,

Wykonanie

1

Cieple mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 15min. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2

W tym czasie na oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy stopniowo pokrojone pieczarki. Smażymy na dużym gazie żeby wody było jak najmniej. Dodajemy sól - smakujemy i odstawiamy.

3

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Na środek coś położyć i naciąć paseczki (można też zwinąć normalnie jak makowca).

4

Na środek nakładamy połowę porcji sera, pieczarki i znowu ser.

5

Zwijamy nakładając na siebie paseczki raz z jednej raz z drugiej strony.

6

Przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym białkiem, następnie posypujemy sezamem.

7

Pieczemy 180’C 25min

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz