KOLACJE

Bigos

22/12/2021

Nie będę udawała, że bigos to mój wielki przysmak ale raz do roku lubię go zrobić. Bardziej niż bigos wolę taką młodą kapustkę z boczkiem i koperkiem. jakiś czas temu zrobiłam bigos taki jak najbardziej lubię. Mieszam zawsze kapustę kiszoną i świeżą. Nie muszę dzięki temu płukać kiszonej, a bigos ma super smak. Dodaję też suszoną śliwkę. Tylko raz udało mi się zrobić z wędzoną śliwką. Zazwyczaj zdążę je zjeść zanim zrobię bigos. Wtedy stety – niestety muszę dodać po prostu zwykłą suszoną 😉

Bigos

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Proporcje na 1kg kwaśnej kapusty.
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 0,5 główki świeżej białej kapusty,
  • 1 marchew,
  • 300g boczku lub kiełbasy,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki przyprawy do bigosu,
  • 10 wędzonych śliwek,
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 190g,

Wykonanie

1

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam pokrojone w kostkę mięso.

2

Kapustę kiszoną wkładam do ganka, na podsmażone wcześniej mięso i wlewam trochę wody (150-200ml) żeby się nie przypaliło.

3

Świeżą kapustę siekam i wkładam do ganka. Niczego nie mieszam.

4

Dodaje startą marchew, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz przyprawę do bigosu.

5

Gotuje ok. 1h. Dodaję pokrojone śliwki oraz koncentrat pomidorowy.

6

Wszystko smakowało super wiec już nie kombinowałam.

Moja rada

Przyprawę do bigosu należy dodawać z rozsądkiem żeby nie zepsuć smaku.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz