Nie będę udawała, że bigos to mój wielki przysmak ale raz do roku lubię go zrobić. Bardziej niż bigos wolę taką młodą kapustkę z boczkiem i koperkiem. jakiś czas temu zrobiłam bigos taki jak najbardziej lubię. Mieszam zawsze kapustę kiszoną i świeżą. Nie muszę dzięki temu płukać kiszonej, a bigos ma super smak. Dodaję też suszoną śliwkę. Tylko raz udało mi się zrobić z wędzoną śliwką. Zazwyczaj zdążę je zjeść zanim zrobię bigos. Wtedy stety – niestety muszę dodać po prostu zwykłą suszoną 😉
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam pokrojone w kostkę mięso. Kapustę kiszoną wkładam do ganka, na podsmażone wcześniej mięso i wlewam trochę wody (150-200ml) żeby się nie przypaliło. Świeżą kapustę siekam i wkładam do ganka. Niczego nie mieszam. Dodaje startą marchew, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz przyprawę do bigosu. Gotuje ok. 1h. Dodaję pokrojone śliwki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko smakowało super wiec już nie kombinowałam. Przyprawę do bigosu należy dodawać z rozsądkiem żeby nie zepsuć smaku.Bigos
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy