Skoleboller/skolebrød czyli norweskie budyniowo kokosowe drożdżówki. Ich dosłowne tłumaczenie to „szkolne bułeczki” . W Norwegii widzieliśmy je na każdym kroku. Już wtedy wiedziałam, że upiekę je w domu. Te które jedliśmy w Norwegii czekając na autobus przed wylotem nie urzekły nas. Potem sprawdziłam, że była to zwykła sieciówka i to zapewne był główny powód. Te zrobione w domu były wyśmienite. Najlepiej zjeść wszystkie od razu, bo ciasto drożdżowe najlepsze jest zaraz po upieczeniu.














Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło. Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka miseczką. Nadzienie: Składniki wystarczy razem wymieszać zagotować. Jak budyń zgęstnieje przykryć pokrywką i odstawić do wystudzenia. Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2-3 łyżeczki nadzienia. Wycięte ciasto układam na blaszce robię wgłębienie i nakładam budyń. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20-30min. Piekłam 180’C ok 15- 20min. Zaraz po pieczeniu lekko wystudzone polukrowałam (cukier puder połączyć z jogurtem), pędzelkiem boki i obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Skoleboller
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy