SŁODKOŚCI

Skoleboller

02/03/2023

Skoleboller/skolebrød czyli norweskie budyniowo kokosowe drożdżówki. Ich dosłowne tłumaczenie to „szkolne bułeczki” . W Norwegii widzieliśmy je na każdym kroku. Już wtedy wiedziałam, że upiekę je w domu. Te które jedliśmy w Norwegii czekając na autobus przed wylotem nie urzekły nas. Potem sprawdziłam, że była to zwykła sieciówka i to zapewne był główny powód. Te zrobione w domu były wyśmienite. Najlepiej zjeść wszystkie od razu, bo ciasto drożdżowe najlepsze jest zaraz po upieczeniu.

Skoleboller

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 16-18
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • Ciasto:
  • 20g świeżych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 500g mąki pszennej typ 405,
  • 100g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50g masła - roztopionego,
  • Nadzienie:
  • 500ml mleka,
  • 60g cukru,
  • 50g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii, cukru waniliowego lub ekstraktu,
  • Lukier:
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (25g),
  • 4 łyżki cukru pudru (40g),
  • wiórki kokosowe,

Wykonanie

Ciasto:

1

Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min.

2

Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło.

3

Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min.

4

Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka miseczką.

Nadzienie:

5

Składniki wystarczy razem wymieszać zagotować.

6

Jak budyń zgęstnieje przykryć pokrywką i odstawić do wystudzenia.

7

Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2-3 łyżeczki nadzienia.

8

Wycięte ciasto układam na blaszce robię wgłębienie i nakładam budyń.

9

Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20-30min.

10

Piekłam 180’C ok 15- 20min.

11

Zaraz po pieczeniu lekko wystudzone polukrowałam (cukier puder połączyć z jogurtem), pędzelkiem boki i obtoczyłam w wiórkach kokosowych.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz