Ciasto limonkowe zrobione zółtek oraz soku limonki. Dodać można również sok z limonki. zrobione na kruchym spodzie z herbatników. Bardzo proste w wykonaniu. Nie znam nikogo kto go nie lubi. kiedy tylko raz posmakujesz z pewnością przepadniesz. Polubiłam je od razu chociaż nigdy wcześniej nie przepadałam za cytrusowymi ciastami.
Spód: Rozdrabniamy ciastka na pył i mieszamy z tłuszczem. Układamy w foremce i wstawiamy do piekarnika na ok. 10min 160'C. Krem: Myjemy dokładnie limonki i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy sok. W misie miksera ubijamy żółtka, mleczko, sok z limonek oraz otartą skórkę. Wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika 15min 160'C. Po upieczeniu ciasto studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyciągnięciu z piekarnika masa będzie półpłynna i stężeje dopiero w lodowce.Key lime pie
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
30/08/2024 -
06/02/2023 -
10/01/2023
Brak komentarzy