SŁODKOŚCI

Key lime pie

17/02/2021

Ciasto limonkowe zrobione zółtek oraz soku limonki. Dodać można również sok z limonki. zrobione na kruchym spodzie z herbatników. Bardzo proste w wykonaniu. Nie znam nikogo kto go nie lubi. kiedy tylko raz posmakujesz z pewnością przepadniesz. Polubiłam je od razu chociaż nigdy wcześniej nie przepadałam za cytrusowymi ciastami.

Key lime pie

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • Spód:
  • 250g herbatników,
  • 100g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
  • Krem:
  • 4 żółtka,
  • 1 puszka mleczka skondensowanego słodzonego,
  • 4-5 limonek,

Wykonanie

1

Spód:

2

Rozdrabniamy ciastka na pył i mieszamy z tłuszczem. Układamy w foremce i wstawiamy do piekarnika na ok. 10min 160'C.

3

Krem:

4

Myjemy dokładnie limonki i ścieramy z nich skórkę. Następnie wyciskamy sok.

5

W misie miksera ubijamy żółtka, mleczko, sok z limonek oraz otartą skórkę.

6

Wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika 15min 160'C.

7

Po upieczeniu ciasto studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc.

Moja rada

Po wyciągnięciu z piekarnika masa będzie półpłynna i stężeje dopiero w lodowce.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz