SŁODKOŚCI

Truskawkowy sernik na zimno

02/08/2021

Truskawki to z pewnością jedne z najpyszniejszych sezonowych owoców. Do tego ciasta użyłam aż kilogram truskawek. Na początku pomysł miałam tylko na ułożenie ich w koło obręczy, a potem użyłam wszystkich truskawek które kupiłam. Wyszło super pyszne ciasto. Całkiem przypadkiem udało mi się też wykombinować fajny spód.

Truskawkowy sernik na zimno

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 45min

Zawsze w koło blachy od środka daję taką obwódkę którą zrobiłam z twardych koszulek na dokumenty:) wtedy nie muszę odcinać ciasta od blachy i estetycznie wygląda.

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 8 łyżek rozpuszczonego oleju koko,
  • Masa truskawkowa:
  • 1kg truskawek,
  • 1kg serka z wiaderka,
  • 250g mascarpone,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • + 2 łyżeczki żelatyny,

Wykonanie

1

Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w połowie wody wg instrukcji na opakowaniu dodaję żelatynę i mieszam tak długo aż wszystko się rozmiesza. Odstawiam na bok do wystygnięcia.

Spód:

2

W blenderze kruszymy ciastka, a potem dodajemy wiórki i kakao, mieszam i dodaję olej koko i wykładam na spod.

3

Ułożyłam połówki truskawek w koło od środka, a resztę truskawek pokroiłam.

Masa truskawkowa:

4

Serki łączę razem za pomocą miksera, dodaje przestudzoną galaretkę oraz truskawki. I wykładam na zrobiony wcześniej spod.

5

Ciasto najlepiej chłodzić całą noc.

[sp_index cat=”obiady”

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz