SŁODKOŚCI

Biszkopt + propozycja przełożenia

27/07/2021

Nie lubię skomplikowanych przepisów. Nawet już słabo mi się robi kiedy mam wymieszać ciasto łyżką, a nie mikserem. ten biszkopt bez problemu wymieszacie mikserem i wyrośnie.

Warto zatem mieć w przepiśniku tą pozycję. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na biszkopt jaki znam. Od lat piekę tylko z tego przepisu. Teraz wyjątkowo upiekłam go w rancie i ustaliłam średnicę na 22cm.

Można zrobić biszkopt z kakao ale jak dodajemy 3 łyżeczki kakao należy odjąć 3 łyżeczki mąki.

Biszkopt urósł mi taki, że zrobiłam z niego to ciasto i zostało jeszcze na kolejne.

Biszkoptowe

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 200g cukru,
  • 150g mąki typ 450 lub 405,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli.
  • Krem:
  • 1kg serka z wiaderka,
  • 1 łyżka maku,
  • owoce,
  • 2 galaretki przezroczyste + 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Biszkopt

1

Białka oddzielamy od żółtek.

2

Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier na sztywną pianę.

3

Żółtka łączymy z sodą, proszkiem oraz octem - dodajemy do ubitych białek i mieszamy mikserem.

4

Teraz stopniowo dodajemy wymieszane mąki po jednej łyżce na bardzo niskich obrotach miksera lub drewnianą łyżką.

5

Pieczemy 170’C 30-35min.

6

Średnica formy 22cm

Krem

7

Na początku rozpuszczamy galaretki i żelatynę w 400ml wody. Odstawiamy do wystudzenia.

8

Serek mieszamy z makiem i dodajemy galaretkę. Najlepiej potem wstawić krem na 10min do lodówki aż zacznie gęstnieć. Można dodać 2 łyżki cukru (my lubimy mniej słodkie).

9

Na spód układam biszkopt potem polowe kremu + owoce, biszkopt i reszta kremu. Wszystko składam w rancie lub tortownicy.

10

Schłodzić minimum 2h.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz