Nie lubię skomplikowanych przepisów. Nawet już słabo mi się robi kiedy mam wymieszać ciasto łyżką, a nie mikserem. ten biszkopt bez problemu wymieszacie mikserem i wyrośnie.
Warto zatem mieć w przepiśniku tą pozycję. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na biszkopt jaki znam. Od lat piekę tylko z tego przepisu. Teraz wyjątkowo upiekłam go w rancie i ustaliłam średnicę na 22cm.
Można zrobić biszkopt z kakao ale jak dodajemy 3 łyżeczki kakao należy odjąć 3 łyżeczki mąki.


Biszkopt urósł mi taki, że zrobiłam z niego to ciasto i zostało jeszcze na kolejne.
Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Żółtka łączymy z sodą, proszkiem oraz octem - dodajemy do ubitych białek i mieszamy mikserem. Teraz stopniowo dodajemy wymieszane mąki po jednej łyżce na bardzo niskich obrotach miksera lub drewnianą łyżką. Pieczemy 170’C 30-35min. Średnica formy 22cm Krem Na początku rozpuszczamy galaretki i żelatynę w 400ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mieszamy z makiem i dodajemy galaretkę. Najlepiej potem wstawić krem na 10min do lodówki aż zacznie gęstnieć. Można dodać 2 łyżki cukru (my lubimy mniej słodkie). Na spód układam biszkopt potem polowe kremu + owoce, biszkopt i reszta kremu. Wszystko składam w rancie lub tortownicy. Schłodzić minimum 2h.Biszkoptowe
Składniki
Wykonanie
-
06/02/2023 -
10/01/2023 -
05/01/2023
Brak komentarzy