Jest ktoś kto ich nie lubi? Ja lubię drożdżowe pod każdą postacią. Jednak to ciasto ma jeden minus – najlepiej smakuje świeże. Pyszne cynamonki jedliśmy w Norwegii, a dlatego, że mam super przepis na drożdżowe zrobiłam je po prostu z cynamonem. Często wracam do tych swoich przepisów, a ten blog to taka moja książka kucharska. zapisuję tu najlepsze przepisy które u mnie sprawdziły się super. Wracam do nich – a to najlepszy dowód na to, że są dobre. Do tego też wrócę.
Masło rozpuszczamy dodajemy mleko i drożdże. Wszystko mieszamy i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30-60min aż zacznie rosnąć. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować (prostokąt 50x35cm lub dwa mniejsze). Smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy i kroimy na kawałki ok. 3cm grubości. Układamy na blaszce. Smarujemy białkiem roztrzepanym z mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30min będzie widać, że rosną. To jest ważne żeby wyrosły, bo ciasto jest wtedy wyjątkowo puszyste. Wstawiamy do piekarnika na 180’ 12min lub aż się zarumienią. Potem można posypać cukrem pudrem.Cynamonowe bułeczki
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy