Z pięknych truskawek które miałam ostatnio zrobiłam między innymi ten sernik na zimno. Łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto. Myślę, ze dużo osób poszukuje takich łatwych przepisów. Latem dużym plusem jest też możliwość zrobienia ciasta bez włączania piekarnika. Jest to bardzo dobre, mocno truskawkowe ciasto mimo, że ja nie przepadam za sernikami na zimno.
Średnica 23cm Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki. Namoczyć żelatynę i odstawić. Serek połączyć z cukrem. Podgrzać żelatynę i wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód. Odstawić na 20min do lodówki aż stężeje. Jeśli chcecie mieć równe warstwy to ważne. Następnie przechodzimy do warstwy truskawkowej. Namaczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy. Serek blendujemy z truskawkami i cukrem. Podgrzewamy żelatynę i łączymy z masą. Wylewamy na warstwę białą. Teraz należy schłodzić min. 2h najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia. Dekoracja: beza, truskawki, mięta.Truskawkowy sernik na zimno
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy