SŁODKOŚCI

Truskawkowy sernik na zimno

09/08/2022

Z pięknych truskawek które miałam ostatnio zrobiłam między innymi ten sernik na zimno. Łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto. Myślę, ze dużo osób poszukuje takich łatwych przepisów. Latem dużym plusem jest też możliwość zrobienia ciasta bez włączania piekarnika. Jest to bardzo dobre, mocno truskawkowe ciasto mimo, że ja nie przepadam za sernikami na zimno.

Truskawkowy sernik na zimno

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 2h

Średnica 23cm

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 50g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego,
  • Warstwa biała:
  • 700g serka z wiaderka,
  • 100g cukru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżki wody,
  • Warstwa różowa:
  • 300g serka z wiaderka,
  • 400g truskawek,
  • 100g cukru,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 5 łyżek wody,

Wykonanie

1

Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem.

2

Wyłożyć na spód foremki.

3

Namoczyć żelatynę i odstawić.

4

Serek połączyć z cukrem.

5

Podgrzać żelatynę i wymieszać.

6

Wylać na ciasteczkowy spód.

7

Odstawić na 20min do lodówki aż stężeje.

8

Jeśli chcecie mieć równe warstwy to ważne.

9

Następnie przechodzimy do warstwy truskawkowej.

10

Namaczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy.

11

Serek blendujemy z truskawkami i cukrem.

12

Podgrzewamy żelatynę i łączymy z masą.

13

Wylewamy na warstwę białą.

14

Teraz należy schłodzić min. 2h najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia.

15

Dekoracja: beza, truskawki, mięta.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz