Sezon na jagody trwa krótko i większość kojarzy go z jagodziankami – ja też! Dla odmiany tym razem zrobiłam drożdżówki. ale jagodzianki też były. Naprawdę nie ma możliwości, żeby odpuścić sobie sezonowe owoce czy warzywa. Przez to, że jest bardzo mało czasu żeby je jeść smakują jeszcze bardziej wyjątkowo. Tylko kto by chciał je zbierać. Ja tam wolę tylko jeść:)






Drodze rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło. Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min. Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 24 mniej więcej równych kawałków. Można je rozwałkować albo rozciągnąć w rękach - ja wycinałem kółka. Składniki na nadzienie wystarczy razem wymieszać i można nadziewać. Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2-3 łyżeczki nadzienia. Wycięte ciasto układam na blaszce robię wgłębienie na owoce i je układam. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20-30min. Po tym czasie zagniatam z podanych składników kruszonkę i posypuję drożdżówki. Piekłam 180’C ok 15- 20min. Dodatkowo można polukrować (2 łyżeczki jogurtu greckiego na 5 łyżeczek cukru pudru - można użyć śmietanę).Drożdżówki z jagodami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy