SŁODKOŚCI

Sernik nowojorski z brzoskwiniami

30/07/2021

Sernik nowojorski to mój ulubiony sernik. Może na początku wydaje się być skomplikowany ale jest naprawdę łatwy. Cały ten proces przygotowania jest zagmatwany. Pieczenie, a raczej gotowanie z użyciem pary przyprawia o zawrót głowy. Też tak miałam .

Pierwszy mój sernik nowojorski robiłam w blaszce owiniętej folią alu – nie polecam. Sernik miał metaliczny posmak i mimo wszystko dostało się trochę wody. Kupiłam silikonową formę i spróbowałam jeszcze raz – tutaj znajdziecie mój pierwszy dobry sernik. Potem zaczęłam kombinować i to już któryś z rzędu taki sernik. Za każdym razem staram się spróbować innej wersji. Tym razem postawiłam na świeże brzoskwinie.

Sernik nowojorski z brzoskwiniami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 1kg serka z wiaderka waniliowego,
  • 200g cukru,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 200ml jogurtu greckiego,
  • Warstwa brzoskwiniowa:
  • 4 świeże brzoskwinie,
  • 1 galaretka przezroczysta,
  • 400ml wody,

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem.

2

Wyłożyć na spód foremki.

Masa serowa:

3

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia.

4

Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski.

5

Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

6

Piekarnik nagrzać do 180’C.

7

Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy.

8

Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda (u mnie trwało to 10min). Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min.

9

Razem sernik powinien być w piekarniku 60min.

10

Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć!

11

Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc.

12

Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki.

Warstwa brzoskwiniowa:

13

Najpierw robię galaretkę. Wg przepisu na opakowaniu ale zawsze daję mniej wody niż podaje producent. Odstawiam do wystudzenia.

14

Na ciasto zakładam rant od foremki.

15

Brzoskwinie obieram, kroję i układam na górze.

16

Zalewam tężejącą galaretką.

17

Odstawiam do lodówki.

Moja rada

❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz