Sernik nowojorski to mój ulubiony sernik. Może na początku wydaje się być skomplikowany ale jest naprawdę łatwy. Cały ten proces przygotowania jest zagmatwany. Pieczenie, a raczej gotowanie z użyciem pary przyprawia o zawrót głowy. Też tak miałam .
Pierwszy mój sernik nowojorski robiłam w blaszce owiniętej folią alu – nie polecam. Sernik miał metaliczny posmak i mimo wszystko dostało się trochę wody. Kupiłam silikonową formę i spróbowałam jeszcze raz – tutaj znajdziecie mój pierwszy dobry sernik. Potem zaczęłam kombinować i to już któryś z rzędu taki sernik. Za każdym razem staram się spróbować innej wersji. Tym razem postawiłam na świeże brzoskwinie.
Spód: Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki. Masa serowa: Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy. Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda (u mnie trwało to 10min). Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min. Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki. Warstwa brzoskwiniowa: Najpierw robię galaretkę. Wg przepisu na opakowaniu ale zawsze daję mniej wody niż podaje producent. Odstawiam do wystudzenia. Na ciasto zakładam rant od foremki. Brzoskwinie obieram, kroję i układam na górze. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do lodówki. ❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️Sernik nowojorski z brzoskwiniami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy