SŁODKOŚCI

Sernik cytrynowy

31/03/2021

Planując sernik na wielkanocny stół warto umieścić tą propozycję na swojej liście. Nie dość, że jest wyjątkowo pyszny to jeszcze ma kolory Wielkanocy. Cały proces może wydawać się skomplikowany chociaż w rzeczywistości wcale taki nie jest. Słodycz masy serowej przełamuje kwaśny lemon curd. Piekłam kiedyś w ten sam sposób sernik z dynią. niestety nie był tak dobry jak ten. Ten wymiata konkurencje przy pierwszym kęsie 😉

Sernik cytrynowy

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 1kg serka z wiaderka,
  • 150g cukru,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 białka,
  • 2 całe jajka,
  • 200ml jogurtu greckiego,
  • skorka otarta z 1 cytryny,
  • Warstwa cytrynowa:
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 150g cukru,
  • skorka otarta z 1 cytryny,
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn,
  • 10g mąki ziemniaczanej,
  • 50g masła

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem. Wyłożyć na spód foremki.

Masa serowa:

2

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

3

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy formy silikonowej.

4

Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min.

5

Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.

6

Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki i robimy cytrynową polewę.

Warstwa cytrynowa:

7

Do garnka wkładamy wszystko oprócz masła i dobrze to musimy wymieszać. Ma być jednolite, wtedy dopiero dodajemy masło i na małym ogniu ciągle mieszamy aż zgęstnieje. Wykładamy łyżką na górę i odstawiamy do wystudzenia. Gotowe!

Moja rada

Najlepiej wychodzi w silikonowej formie. WAŻNE! Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz