Ricotta to jeden z lepszych serów na sernik. Właściwie kiedyś to sernik wydawał mi się czarną magią, a potem zagościł na stałe. Serniki te co robię są bardzo łatwe w wykonaniu. Zwykle składniki też są ogólnodostępne jak to w malej miejscowości. Warto też szukać serów na promkach, bo często w marketach są przecenione. Zawsze jak widzę ricottę to kupuję chociaż nie mam planu. Tak też powstało już kilka przepisów z tym serkiem z przypadku:)
Serniki na zimno czy takie pieczone wszystkie znajdziecie klikając tutaj.
Średnica 24cm Pierwsze co to rozpuścić galaretkę w 400ml gorącej wody (zawsze daję mniej niż na opakowaniu) i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić. Ciastka pokruszyć i wymieszać z tłuszczem. Wyłożyć na spód. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić dodać cukier. Zmniejszyć obroty dodać partiami serek, robić to dosyć szybko. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i podgrzaną żelatynę. Dosyć szybko wymieszać i włożyć do foremki. Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić najlepiej całą noc. Nie zalewamy ciepłą galaretką.Sernik z ricotty z borówkami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy