SŁODKOŚCI

Sernik z ricotty z borówkami

28/09/2022

Ricotta to jeden z lepszych serów na sernik. Właściwie kiedyś to sernik wydawał mi się czarną magią, a potem zagościł na stałe. Serniki te co robię są bardzo łatwe w wykonaniu. Zwykle składniki też są ogólnodostępne jak to w malej miejscowości. Warto też szukać serów na promkach, bo często w marketach są przecenione. Zawsze jak widzę ricottę to kupuję chociaż nie mam planu. Tak też powstało już kilka przepisów z tym serkiem z przypadku:)

Serniki na zimno czy takie pieczone wszystkie znajdziecie klikając tutaj.

Sernik z ricotty z borówkami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 1h30min

Średnica 24cm

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
  • Krem:
  • 330-400ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500g ricotty,
  • 100g białej czekolady,
  • 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody,
  • Warstwa owocowa:
  • 250g borówek,
  • 1 galaretka przeźroczysta,

Wykonanie

1

Pierwsze co to rozpuścić galaretkę w 400ml gorącej wody (zawsze daję mniej niż na opakowaniu) i odstawić do wystudzenia.

2

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić.

3

Ciastka pokruszyć i wymieszać z tłuszczem.

4

Wyłożyć na spód.

5

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

6

Kremówkę ubić dodać cukier.

7

Zmniejszyć obroty dodać partiami serek, robić to dosyć szybko.

8

Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę i podgrzaną żelatynę.

9

Dosyć szybko wymieszać i włożyć do foremki.

10

Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

11

Schłodzić najlepiej całą noc.

Moja rada

Nie zalewamy ciepłą galaretką.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz