Dutch baby to pieczony naleśnik. Zrobiony jest z prostych składników, a jego nazwa może wprowadzać w błąd. Chociaż nazwa sugeruje, że jest holenderski (ang. dutch) tak naprawdę jest amerykański. W smaku przypomina karpatkę. Przygotowanie jest banalnie proste, a w piekarniku z minuty na minutę rośnie coraz bardziej. Podaje się go głównie z owocami, można posypać po prostu cukrem pudrem. my jedliśmy z jogurtem greckim, a wcześniej z lemon curd. Propozycja podania pozostawia ogromne pole do popisu i można go podać tak naprawdę na tysiąc sposobów.
Dodatkowo do pieczenia 2 łyżki masła. Naczynia żaroodporne wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 180’C. Wszystkie składniki mieszamy mikserem. Można to zrobić tez w blenderze. Kiedy piekarnik jest już nagrzany uchylamy i do każdego naczynia dajemy łyżkę masła. Jak masło się rozpuści wyciągamy naczynia z piekarnika i wlewamy po polowe ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25min aż boki pięknie nam wyrosną i się zarumienią. Użyłam dwa żeliwne naczynia o średnicy 18cm - można zrobić w jednym większym (+/- 25cm) lub po prostu żaroodpornej lub ceramicznej formie.Dutch baby
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy