ŚNIADANIA

Bread pudding – zapiekana chałka

05/01/2023

Tak często jak gości u na chałka tak często robię ten pudding. Zawsze na drugi – trzeci dzień właśnie w ten sposób wykorzystuję resztki. Nie zliczę ile razy wspominałam, że nie marnujemy jedzenia. Dosłownie to nie pamiętam kiedy coś musiałam wyrzucić. Zazwyczaj robię takie porcje które jesteśmy w stanie zjeść.

Przepis na chałkę znajdziecie klikając tutaj.

Bread pudding - zapiekana chałka

Śniadanie
bazyliowe.pl Porcje: 3-4

Składniki

  • 1 chałka,
  • 2 jajka,
  • 500ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • cukier puder,
  • owoce

Wykonanie

1

Naczynie wysmarować masłem.

2

Chałkę pokroić. Jajka, mleko, cukier, budyń wymieszać.

3

Każdy kawałek chałki obtoczyć i ułożyć w naczyniu.

4

Resztę mikstury wylać na wierzch.

5

Piec 180’C 15-20min pod koniec pieczenia posypać migdałami i owocami.

6

Posypać mocno cukrem pudrem i gotowe.

7

Pychota!

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz