PIECZYWO

Chałka

02/01/2023

Nie zliczę ile razy już ją robiłam i do dzisiaj nie umiem splotu na 4. Czasami robię po prostu warkocz. Czasami splatam z tych czterech byle jak. Jak chałka jest obsypana kruszonką tego splotu i tak nie widać. W końcu się zmobilizowałam do zrobienia zdjęć i dodania przepisu. Od początku korzystam ze starego przepisu na drożdżowe ciasto z masłem. Według mnie wychodzi ono tak dobrze, że naprawę nie potrzeba nic więcej kombinować.

Z resztek chałki zawsze robię tosty francuskie lub bread pudding. Jestem daleka od marnowania jedzenia, a taką chałkę możemy wykorzystać po kilku dniach.

Chałka

Śniadanie
bazyliowe.pl
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • Ciasto:
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 50g cukru,
  • 25g drożdży,
  • 500g mąki,
  • 100g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • Kruszonka,
  • 25g masła,
  • 50g mąki,
  • 25g cukru,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy na pół godziny aż ciasto zacznie rosnąć.

2

Dzielimy na 3-4 wałki i splatamy chałkę.

3

Układamy na blaszce.

4

Z pozostałych składników ucieramy kruszonkę.

5

Posypujemy chałkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

6

Pieczemy 200'C 20-25min

7

Ciasto po splocie można posmarować białkiem, będzie się błyszczało po upieczeniu.

Moja rada

Chałkę możemy przygotować wieczorem i odstawić na noc w chłodne miejsce. Rano będzie gotowa do wypieku.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz