Nie zliczę ile razy już ją robiłam i do dzisiaj nie umiem splotu na 4. Czasami robię po prostu warkocz. Czasami splatam z tych czterech byle jak. Jak chałka jest obsypana kruszonką tego splotu i tak nie widać. W końcu się zmobilizowałam do zrobienia zdjęć i dodania przepisu. Od początku korzystam ze starego przepisu na drożdżowe ciasto z masłem. Według mnie wychodzi ono tak dobrze, że naprawę nie potrzeba nic więcej kombinować.
Z resztek chałki zawsze robię tosty francuskie lub bread pudding. Jestem daleka od marnowania jedzenia, a taką chałkę możemy wykorzystać po kilku dniach.
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch6-rotated.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch7-rotated.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch8-rotated.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch9-rotated.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch10-rotated.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch11-rotated.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch12-rotated.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2023/01/ch5-scaled.jpg)
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i odstawiamy na pół godziny aż ciasto zacznie rosnąć. Dzielimy na 3-4 wałki i splatamy chałkę. Układamy na blaszce. Z pozostałych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy chałkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy 200'C 20-25min Ciasto po splocie można posmarować białkiem, będzie się błyszczało po upieczeniu. Chałkę możemy przygotować wieczorem i odstawić na noc w chłodne miejsce. Rano będzie gotowa do wypieku.Chałka
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy