PIECZYWO

Bułki z suszonym pomidorem

02/12/2021

Domowe pieczywo jest dla mnie bardzo ważne. Nie wyobrażam sobie na dłuższą metę jeść tego sklepowego. Ale o tym chyba już każdy wie. Wiecie, że takie drożdżowe ciasto możecie wyrobić i przechowywać w lodówce przez kilka dni? Tym sposobem codziennie można piec bułki. Tak właśnie robię wyrabiam dużo ciasta, chowam do zimnego i po prostu robię codziennie świeże bułki. przecież gdybym miała wstawać rano żeby je zrobić to by było nierealne. A tak po prostu wstaję wyciągam ciasto z lodówki odczekuje pół godziny aż urosną i piekę. Mam ten komfort, że mój partner lubi pospać co w tym przypadku okazuje się być plusem. Też w to nie wierzę ale tak jest. Mam czas żeby przygotować nam dobre śniadanie.

Bułki z suszonym pomidorem

Pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 6
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 500g mąki pszennej typ 450,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 25g świeżych drożdży to 1/4 kostki 100g,
  • 250ml mleka,
  • 60ml oliwy/oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki przyprawy czosnek suszony pomidor,
  • jajko lub mleko do posmarowania na górze,

Wykonanie

1

Do misy miksera wlałam podgrzane mleko. Rozpuściłam w nim drożdże i cukier. Potem dodawałam mąkę, oliwę mąkę ziemniaczana, sól, na końcu przyprawę. Wyrobiłam ciasto i odstawiłam na noc w garnki u na dwór. Można do lodówki. Rano ciasto podzieliłam na 6 części i zrobiłam wałeczki z każdego zrobiłam bułkę. Odstawiłam jeszcze na 20 min ułożone na blaszce przykryłam ściereczką. Po tym czasie posmarowałam mlekiem i włożyłam do piekarnika na 20min 200’C - musicie kontrolować aż się zarumienią.

Moja rada

Można dodać suszone pomidory w oleju pokrojone w kostkę.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz