Domowe pieczywo jest dla mnie bardzo ważne. Nie wyobrażam sobie na dłuższą metę jeść tego sklepowego. Ale o tym chyba już każdy wie. Wiecie, że takie drożdżowe ciasto możecie wyrobić i przechowywać w lodówce przez kilka dni? Tym sposobem codziennie można piec bułki. Tak właśnie robię wyrabiam dużo ciasta, chowam do zimnego i po prostu robię codziennie świeże bułki. przecież gdybym miała wstawać rano żeby je zrobić to by było nierealne. A tak po prostu wstaję wyciągam ciasto z lodówki odczekuje pół godziny aż urosną i piekę. Mam ten komfort, że mój partner lubi pospać co w tym przypadku okazuje się być plusem. Też w to nie wierzę ale tak jest. Mam czas żeby przygotować nam dobre śniadanie.
Do misy miksera wlałam podgrzane mleko. Rozpuściłam w nim drożdże i cukier. Potem dodawałam mąkę, oliwę mąkę ziemniaczana, sól, na końcu przyprawę. Wyrobiłam ciasto i odstawiłam na noc w garnki u na dwór. Można do lodówki. Rano ciasto podzieliłam na 6 części i zrobiłam wałeczki z każdego zrobiłam bułkę. Odstawiłam jeszcze na 20 min ułożone na blaszce przykryłam ściereczką. Po tym czasie posmarowałam mlekiem i włożyłam do piekarnika na 20min 200’C - musicie kontrolować aż się zarumienią. Można dodać suszone pomidory w oleju pokrojone w kostkę.Bułki z suszonym pomidorem
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy