Przepis na ten piernik dostałam lata temu od koleżanki z klasy. Do tej pory powtarzałam go wiele razy. To super dobre ciasto z dużą ilością jabłek chociaż wcale ich nie widać. W dodatku bardzo proste w przygotowaniu. Był czas, że nawet pojawiało się u nas na świątecznym stole zamiast piernika dopóki nie poznałam tego staropolskiego.
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę i przyprawę - delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy starte jabłka i olej. Wszystko mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy orzechy. Pieczemy 180’C 40min Po upieczeniu rozpuszczamy czekoladę i robimy polewę. Na jeszcze ciepłym placku łatwiej jest rozprowadzić. Dodatkowo można posypać orzechami.Piernik wiewiórka
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy