SŁODKOŚCI

Piernik wiewiórka

02/12/2021

Przepis na ten piernik dostałam lata temu od koleżanki z klasy. Do tej pory powtarzałam go wiele razy. To super dobre ciasto z dużą ilością jabłek chociaż wcale ich nie widać. W dodatku bardzo proste w przygotowaniu. Był czas, że nawet pojawiało się u nas na świątecznym stole zamiast piernika dopóki nie poznałam tego staropolskiego.

Piernik wiewiórka

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 starte jabłka +/-600g
  • 4 jajka,
  • 400g mąki,
  • 100g cukru,
  • 80g oleju,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 100g orzechów,
  • Polewa:
  • 100g czekolady,
  • 50ml mleka,

Wykonanie

1

Białka ubijamy dodając stopniowo cukier na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy dalej.

2

Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę i przyprawę - delikatnie mieszamy łyżką.

3

Dodajemy starte jabłka i olej. Wszystko mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy orzechy.

4

Pieczemy 180’C 40min

5

Po upieczeniu rozpuszczamy czekoladę i robimy polewę.

6

Na jeszcze ciepłym placku łatwiej jest rozprowadzić.

7

Dodatkowo można posypać orzechami.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz