Uwielbiam to danie i chociaż wywodzi się z kuchni indonezyjskiej to poznałam je w Holandii. Niby tylko ryż z warzywami i kurczakiem ale tak naprawdę to coś pysznego. Do tego zawsze należy podać smażone jajko. Nie będę się za wiele rozpisywać, każdy widzi co jest na talerzu. W dodatku to świetny obiad na dwa dni, co bardzo ratuje sytuacje kiedy po pracy niekoniecznie marzymy o gotowaniu.
Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy w sosie sojowym, papryce ostrej, 1 łyżeczce soli oraz kurkumie przez minimum 1h. Potem gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu, przepłukujemy go zimną wodą i odstawiamy na bok. Na patelni podsmażamy mięso na dość dużym ogniu tak długo aż cała woda wyparuje. Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa. Cały czas ogień powinien być duży i powinniśmy od czasu do czasu mieszać żeby się nie przypaliło podsmażamy tak 10-15min. Po tym czasie dodajemy ryż i całość solimy ~1 płaska łyżeczka. Wszystko podgrzewamy i gotowe. Do tego smażymy jajko. Mięso można zamarynować dzień wcześniej.Nasi goreng
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy