OBIADY

Nasi goreng – ryż z warzywami

29/11/2021

Uwielbiam to danie i chociaż wywodzi się z kuchni indonezyjskiej to poznałam je w Holandii. Niby tylko ryż z warzywami i kurczakiem ale tak naprawdę to coś pysznego. Do tego zawsze należy podać smażone jajko. Nie będę się za wiele rozpisywać, każdy widzi co jest na talerzu. W dodatku to świetny obiad na dwa dni, co bardzo ratuje sytuacje kiedy po pracy niekoniecznie marzymy o gotowaniu.

Nasi goreng

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 600g piersi lub mięsa z udek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 200g ryżu,
  • 0,5 główki kapusty,
  • 1 por,
  • papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • opcjonalnie korzeń pietruszki,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia,

Wykonanie

1

Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy w sosie sojowym, papryce ostrej, 1 łyżeczce soli oraz kurkumie przez minimum 1h.

2

Potem gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu, przepłukujemy go zimną wodą i odstawiamy na bok.

3

Na patelni podsmażamy mięso na dość dużym ogniu tak długo aż cała woda wyparuje.

4

Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa.

5

Cały czas ogień powinien być duży i powinniśmy od czasu do czasu mieszać żeby się nie przypaliło podsmażamy tak 10-15min.

6

Po tym czasie dodajemy ryż i całość solimy ~1 płaska łyżeczka. Wszystko podgrzewamy i gotowe.

7

Do tego smażymy jajko.

Moja rada

Mięso można zamarynować dzień wcześniej.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz